<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38439" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Британски ми...

Модератори на Фейсбук разказаха за ужаса, който са принудени да понасят по време на работа (видео и снимки)

21 Юни 2019
0 74629

Кийт Ътли цял живот е обичал да помага. Първоначално, той е служил в бреговата охрана, където се е издигнал до позицията на лейтенант. Той е бил женен, имал е семейство и се е отдавал напълно на двете си малки момичета.

 

След като излязъл от армията, той започнал да работи като модератор за Фейсбук, където премахвал нецензурното и неподходящо съдържание, което потребителите ежедневно публикуват в социалните медии – реч на омразата, убийства, детската порнография и др.

 

Ътли е работил през нощта, в клон за модериране на съдържанието във Фейсбук, наречен "Cognizant".

 

Общо 800-те работници са изправени пред безмилостен натиск от страна на шефовете си за по-добро прилагане на общностните стандарти на социалната мрежа, която получава почти ежедневни актуализации и оставя работната сила на изпълнителя в постоянно състояние на несигурност.

 

"Cognizant"  редовно не успява да отговори на 98-процентната цел за точност, зададена от Фейсбук.  Всъщност, с резултат, който реално е около 92% точност, това е най-слабо представящият се клон на Фейсбук в Северна Америка.

 

Стресът от работата определено се е отразил негативно на Ътли, според неговите бивши колеги, които, както всички други там в момента, е трябвало да подпишат споразумение за конфиденциалност от 14 страници.

 

"Стресът, който те поставяха върху него беше безумен. Доста го наставлявах и прекарвах време да говоря с него за съдържанието, което му беше трудно да модерира. Постоянно се притесняваше, че ще бъде уволнен", твърди един от мениджърите на Ътли.

 

В нощта на 9 март 2018, Ътли изглеждал, сякаш бил заспал на бюрото си. Колегите му забелязали, че нещо не било наред, когато започнал да се плъзга от стола си.

 

Двама от тях започнаха да извършват кардио-пулмонарна първа помощ, но в сградата нямало дефибрилатор.

 

Един от мениджърите повикал линейка, която дошла 13 минути след първото обаждане, но вече било късно, защото Ътли започнал да става син. В този момент, лекарите бързо го преместили в линейката и се втурнали към болницата.

 

В "Cognizant", служителите били объркани. Според твърденията имало хора, които се молели за Ътли и такива, които напълно игнорирали суматохата и продължили да си вършат работата сякаш нищо не е станало.

 

Малко по-късно, Ътли бил обявен за мъртъв в болницата – жертва на инфаркт. 42-годишният мъж остави след себе си жена, и две млади дъщери.

 

На другата сутрин, работниците в дневната смяна били информирани, че е имало инцидент, а те от своя страна започнали да събират пари за картичка и цветя, които да изпратят на близките.

 

Някои мениджъри обаче първоначално не съобщават на работниците, че Ътли е починал, а по-висшето ръководство е инструктирано да не обсъждат смъртта му, според настоящи и бивши служители.

 

"Всички от ръководството казваха на хората, че е добре", спомня си един негов колега.

 

"Искаха да потулят нещата. Мисля, че се тревожеха, че хората ще напуснат заради емоционалното въздействие, които тези новини щяха да имат", допълни той.

 

За добро или лошо, илюзията се разрушила по-късно в същия ден, когато бащата на Ътли – Ралф, дошъл до работното му място, за да събере неговите вещи.

 

Той влязъл в сградата и според очевидци казал "Синът ми умря тук".

 

Ето и друг случай. Шон Спийгъл е бил на 23 години и работел в онлайн образователна компания, когато посещава панаир за работа на Cognizant.

 

 

""

 

 

Един от работниците във фирмата му описал работа, в която Спийгъл би помагал предимно на други компании да анализират популярността и трафика на своите Фейсбук страници.

 

Било му обяснено, че можело да се наложи да извършва някакво модериране на съдържанието, но Спийгъл кандидатсвал за работата смятайки, че ще стартира с нова кариера в областта на високите технологии – такава, която се надява, че в крайна сметка ще му осигури работа на пълно работно време във Фейсбук.

 

Cognizant му предложила заплата от 15 долара на час, за да върши работата на пълен работен ден – значително подобрение спрямо предишната му работа, която била сезонна.

 

Едва след като започнал обучението си, той осъзнал, че работата изобщо не е свързана с подпомагане на други фирми, които правят маркетинга си във Фейсбук.

 

Вместо това, две седмици след като започнал работа, един от мениджърите му казал, че той и негов колега ще трябва преглеждат и модерират нецензурно и неподходящо съдържание на пълно работно време.

 

„Ние сме прозрачни относно работата, която нашите работници ще извършват, ако изберат да модерират съдържание", каза в отговор говорител на Cognizant.

 

"Те са били запознати с естеството на ролята преди и по време на интервюто, след което реминават специфично и обширно обучение преди да започнат да работят по проекти", допълни той.

 

Само ако мениджърите му бяха попитали, те щели да научат, че Спийгъл има история на безпокойство и депресия и че може би изобщо не е подходящ за тази роля. Никой обаче не го попитал.

 

Спийгъл ярко си спомня първия клип, който видял по време на новата си работа:

 

Двама тийнейджъри забелязали игуана на земята, един от тях я хванал за опашката, а трети заснел случващото се след това – тийнейджърът, който държал игуаната, започнал да я удря в земята.

 

"Те пребиха горкото животно. Игуаната крещеше и се бореше да се измъкне, но те не спряха, докато не се получи една кървава каша", каза Спигъл, докато очите му се насълзяваха.

 

Според политиката на социалната медия, видеоклипът е трябвало да остане във Фейсбук, защото според един от неговите мениджъри, така властите щели успеят да уловят извършителите.

 

С течение на времето обаче, видеото продължавало да се появява отново в клиповете, които Спигъл трябвало да разглежда и тогава осъзнал, че е много малко вероятно полицията наистина да разгледа случая.

 

В миналото той е бил доброволец в приюти за животни и всекидневното гледане на този клип го разстройвало ужасно много.

 

"Продължаваха да го публикуват отново и отново, и отново", казва той удряйки по масата, докато говори.

 

"Толкова съм ядосан… всеки ден трябваше да слушам писъците на безпомощното животно", допълни той.

 

 

Мишел Бенети и Меленда Джонсън започнали да работят в Cognizant през юни 2018 година.

 

""

 

Те споделят, че ежедневната трудност за модериране на съдържанието, съчетана с хаотична офис среда, е направила живота им нетърпим.

 

"През цялото време миришеше ужасно. Първоначално това не ме притесняваше – но след известно време започна да се отразява върху здравето и психиката ми. Чувствах нещо като тъмен облак, който е надвиснал над мен. Изпаднах в депресивно състояние.

 

Обикновено съм много щастлив и разговорлив човек, но това бързо се промени. Започнах да страдам и от безпокойство. Беше трудно да издържам всеки един ден там, което се отрази и на личния ми живот", споделя Бенети.

 

Джонсън бе особено обезпокоена от единствената тоалетна в сградата, която редовно била в неизправност.

 

В тоалетните кабинки знаците, залепени в отговор на лошото поведение на служителите, се размножили.

 

 

""

 

 

"Не използвайте краката си, за да пуснете водата. Не пускайте водата в повече от пет тоалетни едновременно. Не разнасяйте по стените никакви естествени или неестествени вещества" са само малка част от нещата, които пишело.

 

"И очевидно знаците са налице по причина, защото хората наистина правят това", казва Джонсън, която е работила там до март месец миналата година.

 

"Всяка част от тази сграда беше абсолютно отвратителна. В тоалетната имаше дори кръв и изпражнения по стените… през цялото време миришеше ужасно", допълни тя.

 

Работният ден в клона в Тампа е разделен на пет смени, а бюрата се споделят от служителите.

 

Служителите, с които "The Verge" разговаря твърдят, че често идват на работа и намират работното си място в тежко състояние – намират сополи, нокти, косми и редица други неща.

 

Бюрата обаче биват почиствани единствено, когато Фейсбук прави честите си посещения в клона. През останалото време, според служителите, офисът е изключително мръсен и нехигиеничен.

 

Законите във Флорида не изискват от работодателите да предлагат болнични дни, така че служителите, които се чувстват зле, трябва вместо това да използват от отпуската си.

 

Неявяването на работа е една от малкото причини, поради която Cognizant често уволнява служителите си.  И така, за да избегнат това, което компанията нарича "неодобрени отсъствия", служителите, които са изчерпали почивните си дни, идват да работят болни, като понякога дори повръщат в кошчетата за боклук в самия офис.

 

Една служителка на име Лола твърди, че здравословните й проблеми са довели до това да липсва толкова много време от работа, че е била изложена на риск да бъде уволнена. Точно заради това, тя продължавала да работи, дори когато се чувствала зле и повръщала.

 

От служителите на Фейсбук се изисква да използват разширение на своя уеб браузър, за да докладват всеки път, когато използват тоалетната, но заради неотдавнашно заболяване, Лола бързо изразходвала всичките полагащи й се почивки.

 

Преди това тя била предупредена, че си е взимала почивки, за да отиде до тоалетна твърде много пъти, което я накарало да се страхува да напусне бюрото си.

 

Един от мениджърите забелязал, че тя не се чувства добре, и донесъл до бюрото й кофа за боклук, за да може тя да повръща в нея, което и направила.

 

За шестте месеца, след като бил нает, Спийгъл разглеждал между 100 и 200 публикации на ден.

 

Той наблюдавал как хората хвърлят кученца в бушуващи река, палели фойерверки в устите им, как осакатявали гениталиите на жива мишка и отрязвали главата на котка с брадва.

 

Той дори е бил свидетел и на видеоклипове на хора, които си играят с човешки зародиши.

 

Не след дълго той осъзнал, че вече не можел да спи повече от два-три часа на нощ, като често се събуждал обливан от студена пот и плачейки.

 

Сийгъл се грижел за родителите си, които имали здравословни проблеми и поради тази причина се страхувал да напусне Cognizant.

 

„Беше трудно да си намеря друга работа и бях притиснат“, споделя той.

 

За да се справи със стреса, той започнал да преяжда със сладкиши от вендинг машините и в крайна сметка значително покачил теглото си. Той потърсил помощ от психолога, който им бил осигурен на работното място, но бързо видял, че е безполезен.

 

"Той просто ми каза, че не знае как да ми помогне", споделя той.

 

Психологът, с когото е говорил, замествал редовния такъв, който е бил обучен по-добре и най-вероятно е щял да бъде по-ефективен.

 

Не след дълго, той започнал да спи само по час-два всяка нощ, а липсата на сън, съчетана с депресия правили възможността да тренира почти никаква. Той започнал да се кара с родителите си, а междувременно се чувствал и микроуправляван от мениджърите си, които го притискали да модерира все повече и повече публикации.

 

 

""

 

 

"Чувствах се сякаш бях в капан и то в собственото си тяло. Не можех да стана от бюрото си, защото ми се караха, че съм се изправил, така че може би по-скоро бях в капана на бюрото си, освен на тялото си. Бях толкова уплашен", споделя той.

 

През февруари той отишъл при психиатър, който му поставил диагноза ПТСР (посттравматичен синдром) и в момента се лекува. Междувременно той следва и курс, за да получи сертификат за преподаване.

 

Виждайки толкова много ужасни неща във Фейсбук, той вече иска да даде своя положителен принос за обществото.

 

"Аз наистина исках да направя някакъв принос за обществото и моя живот. Мислех, че ще успея, защото това е Фейсбук… за съжаление обаче няма никакво значение", каза той.

 

В отговор на въпроса какво според него трябва да се промени, той сподели, че според него Фейсбук трябва да спре да съществува.

 

Междувременно, Фейсбук изгражда „екип за глобална устойчивост“, чиято задача е да подобри благосъстоянието както на служителите на пълно работно време, така и на тези на непълно.

 

Крис Харисън, който ръководи екипа сподели, че се стреми да изгради програма, която започва още в момента на наемане.

 

Той иска служителите да бъдат преглеждани, за да прецени тяхната психологическа годност. Ход, който може да предотврати случаи като този на Шон Сийгъл, но казва, че Фейсбук все още проучва дали това е възможно според трудовото право.

 

Харисън планира да насърчава и „издръжливостта“ – бързото възстановяване на служителите, след като видят нещо ужасно, което ще е и ключова част от обучението им.

 

Той участва и в разработването на нов софтуер за модераторите, който ще може автоматично да замъглява лицата в смущаващи видеоклипове, да ги превръща в сиви петна или да заглушават звука – общо взето ще се премахва всяко нещо, което може да нанесе психологически вреди.

 

В крайна сметка, Харисън се надява, че Фейсбук ще започне да предлага и консултации след прекратяването на договорите на модератори, които са претърпели психологическа вреда на работното място.

 

"Разбира се, че трябва да направим това, но идеята е все още в най-ранните си етапи на обсъждане. На глобално ниво има толкова много слоеве на сложност, че е наистина, наистина е трудно да се справим с този проблем по законен начин", твърди Харисън.

 

В отговор на въпроса дали Фейсбук някога ще постави ограничения за количеството смущаващо съдържание, което един модератор вижда за един ден, той отговори, че според него това е въпрос със свободен отговор:

 

"Има ли нещо като 'прекалено много'? Разбира се, отговорът на този въпрос би могъл да бъде, че да, разбира се, че може да има прекалено много от всяко нещо. В научен план знаем ли колко много е твърде много? Знаем ли какви са границите? Отговорът е не, не знаем. Трябва ли да узнаем? Да, определено", споделя Харисън.

 

В случай, че смятате, че модерирането е висококвалифицирана работа, която представлява уникален психологически риск за вашите служители, то най-вероятно ще наемете всички модератори като работници с постоянен трудов договор, нали?

 

В случай обаче, че смятате, че това е работа, за която се изисква ниска квалификация и която някой ден ще бъде извършвана главно чрез алгоритми, вероятно няма да го направите.

 

Вместо това бихте направили това, което са направили "Фейсбук", "Гугъл", "Ютуб" и "Туитър", и да наемете компании като Accenture, Genpact и Cognizant, които да вършат мръсната работа вместо вас.

 

Оставете на тях проблема да намерят и да обучат човешки същества, които след изтичане на договорите им просто да бъдат уволнявани. Помолете компаниите да си измислят някакъв показател за успех и да оставят служителите да се чудят как да стигнат до него.

 

В Гугъл, подизпълнители като Cognizant вече представляват по-голямата част от нейната работна ръка, защото тази система позволява на технологичните гиганти да спестяват милиарди долари годишно, като отчитат рекордни печалби на всяко тримесечие.

 

Някои от тях могат да се отнасят ужасно със своите служители, заплашвайки да развалят репутацията на дадения технологичен гигант, но безброй много истории ще останат скрити зад споразуменията за конфиденциалност.

 

Междувременно десетки хиляди хора по цял свят отиват на работа всеки ден в офис, където грижата за служителя е винаги работа на някой друг. Работа, където на най-високите нива на управление, модераторите се разглеждат само като малък "легнал полицай" по пътя към бъдещето, управлявано от изкуствен интелект.

 

Правейки подизпълнителите като Cognizant отговорни за психическото здраве на служителите си задължаването им да предоставят психолози и специалисти, които да се грижат за тях, Фейсбук определено може да подобри стандарта и работата на клоновете си.

 

В крайна сметка остава да се види колко добро може да направи Фейсбук, докато подизпълнителите са й под ръка.

 

Всеки слой на управление между модератора и висшето ръководство на Фейсбук предлага шанс за нещо да се обърка и да остане невиждано и нечувано за всеки, който има силата и властта да го промени.

 

"Сериозно, Фейсбук, ако искаш да знаеш какво се случва, ако наистина те е грижа, можеш буквално да ми се обадиш", каза Мелинда Джонсън.

 

"Ще ти разкажа начините, по които мисля, че можете да поправите нещата там, защото ми пука, защото наистина не мисля, че хората трябва да бъдат третирани по този начин", добави тя

 

 

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции