<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

“Модерна” създава два пъти повече антитела от “Пфайзер”, сочи проучване

31 Август 2021
0 725

Изследване, сравняващо индивидуалните имунни отговори към две от водещите ваксини срещу Covid-19, показва, че ваксината на Moderna създава над два пъти повече антителата от тази, разработена от Pfizer и BioNTech.

Здравният министър издаде 2 нови заповеди за епидемичната обстановка

&#8220;Модерна&#8221; създава два пъти повече антитела от &#8220;Пфайзер&#8221;, сочи проучване

Проучването, включващо 2499 белгийски здравни работници, които са били ваксинирани с две дози от ваксината на двете компании, е публикувано на 30 август в Journal of the American Medical Association.

Проучването показа, че предишно инфектирани с Covid-19 участници са имали по-високи нива на антитела от тези, които не са били заразени, като след имунизиране с една от двете ваксини, ваксината на Moderna е била с по-добри показатели и за двете групи. За тези от здравните работници без предишни инфекции нивата на антитела са 2881 единици на милилитър сред ваксиниране с Moderna и 1108 за тези, на които има е била поставена ваксината на Pfizer/BioNTech.

Проучването предлага няколко причини за разликите в нивата на антителата при поставянето на двата вида ваксини, включително по-дълъг интервал в Белгия между имунизирането с ваксината на Moderna – 4 седмици – в сравнение с 3 седмици между първата и втората доза на ваксината на Pfizer. Изследователите също така казват, че ваксината на Moderna има по-висока концентрация на ключовата активна съставка, използвана и в двете ваксини.

Нивата на антитела също така са в негативна корелация с възрастта сред преди това неинфектирани с коронавирус участници, като най-високите нива на антитела са били открити сред тези на възраст под 35 години, показва още проучването.

Източник: Днес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции