<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76759" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев с...

Можем ли да се поучим от втората смъртоносна вълна на испанския грип през 1918 година?

29 Октомври 2020
0 11603

В  смъртоносната вълна на испанския грип през есента на 1918 година милиони хора са станали жертва на пандемията само защото не са знаели това, което сега знаем за разпространението на вирусите и респираторните заболявания, пише CNN.

Същата съдба може да ни сполети сега, ако хората продължават да пренебрегват натрупаното познание в течение на един век научен прогрес и осмислен опит от предишни епидемии.

Пандемията от 1918 г. се проявява на три вълни, от пролетта на 1918 г. до зимата на 1919 г. и в крайна сметка убива от 50 милиона до 100 милиона души в световен мащаб.

Първата вълна през пролетта на 1918 г. е относително мека. Повечето смъртни случаи от грип през 1918 г. са настъпили през есента на 1918 г. – втората и най-лоша вълна от грипа през 1918 г.

Може ли пандемията от испански грип през 1918 г. да ни научи на нещо? (снимки)

Здравните експерти очакват инфекциите с Covid-19 да се увеличат тази зима, тъй като вирусът, който причинява Covid-19, е от групата на коронавирусите, за които се знае, че се разпространяват повече през зимата.

В зимния, по-малко влажен въздух, частиците, пренасящи вируси, могат да се задържат във въздуха по-дълго. Освен това, носните ни мембрани са по-сухи и по-уязвими към инфекция тогава. И тъй като времето става по-студено, прекарваме повече време на закрито без достатъчна вентилация, което означава, че вирусът има по-голяма вероятност да се разпространи.

Има няколко хипотези защо втората вълна от 1918 г. е била толкова ужасна, включително вирус, който вероятно е мутирал спрямо моделите на човешко движение и поведение по това време.

При пациенти с грип от 1918 г. пневмонията често се развива бързо и убива хората на втория ден. Усилията на човечеството тогава са били съсредоточени в Първата световна война и широкото разпространение на заразата е било улеснено от придвижването на войските и претъпканите военни лагери.

Оцветени снимки от времето на испанския грип показват колко сходна е била ситуацията със сега (видео и снимки)

Шест дни след първия случай на грип, регистриран в Масачузетс, случаите се умножават до 6674 случая.

Относно социалната картина тогава, властите налагат закони за носенето на маски и забрани да се плюе на обществени места.

По време на Първата световна война и в условията на епидемията от испанския грип светът е изгубил няколко поколения млади хора. Това налага да си дадем сметка какво ни чака сега и как да го посрещнем.

Снимки от 1918 г. показват хора и котки с маски, заради пандемията от испански грип (снимки)

Въпреки че случаите на Covid-19 се увеличават и могат да скочат тази зима, има неща, които можем да направим, за да спрем разпространението. Все още са важни предпазни мерки като физическо дистанциране, избягване на събирания и ненужно пътуване, измиване на ръце и носене на маска.

През 1918 г. все още не е имало одобрена и регулирана ваксина. Този път с коронавируса, различни програми тестват ваксини, за да могат да имунизират различни групи от обществото потенциално до пролетта на 2021 г.

Това, което все още е от изключителна важност е да се вслушате в актуализациите и насоките на местните органи за обществено здравеопазване и научните познания на изследователи и организации.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции