<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99064" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

“Може да събират фасове”: Дания иска да задължи мигрантите да работят

09 Септември 2021
0 4862

Дания затяга за пореден път политиката си към мигрантите, съобщава Дойче веле.

&#8220;Може да събират фасове&#8221;: Дания иска да задължи мигрантите да работят

Занапред те ще могат да се възползват от държавни помощи само ако имат работа. Който не работи поне 37 часа в седмицата, няма да получава никаква финансова подкрепа. Целта на този план: хората да бъдат по-добре интегрирани в обществото.

Великобритания ще връща лодки с мигранти през Ламанша

“Може да събират фасове или пластмасови отпадъци”.

“Правата и задълженията трябва да вървят ръка за ръка”, заяви в тази връзка министър-председателката Мете Фредериксен и уточни, че мярката е насочена към безработни, получаващи помощи от държавата, при които е отчетена “нужда от интеграция”.

„Искаме да въведем нова трудова логика, при която хората са задължени да дават своя принос и да бъдат полезни. Ако не могат да си намерят редовна работа, те ще трябва да се трудят за помощите, които получават“, каза още Фредериксен.

&#8220;Може да събират фасове&#8221;: Дания иска да задължи мигрантите да работят

Мигрантите ще трябва да работят най-малко 37 часа седмично, а новите правила ще засегнат първо всички онези, които получават държавни помощи от три до четири години и не са покрили определено ниво на образование и познания по датски език.

“Може да е работа на плажа, при която хората събират фасове или пластмасови отпадъци. Или пък помощ при изпълняването на определени задачи в някоя фирма“, обясни министърът на заетостта Петер Хумелгард и добави: „Най-важното за нас е хората да излязат от домовете си“. 

„Дълги години правим лоша услуга на толкова много хора, като не изискваме нищо от тях“, заяви министър-председателката Мете Фредериксен. Нейното правителство обосновава решението си и с ниските нива на заетост сред жените от Близкия изток, Северна Африка и Турция.

Реджеп Ердоган предупреди за вълна от мигранти, идващи от Афаганистан (видео)

&#8220;Може да събират фасове&#8221;: Дания иска да задължи мигрантите да работят

Плановете на управляващите социалдемократи трябва да бъдат одобрени от парламента. Критика идва от Левицата. “Опасявам се, че това ще доведе до държавно финансиран социален дъмпинг“, заяви тяхната говорителка Май Виладсен.

Една от най-рестриктивните миграционни политики в Европа

Дания от години води рестриктивна миграционна политика. През юни парламентът в Копенхаген прие закон, според който мигрантите ще изчакват в трета страна отговора на кандидатурата си за убежище в Дания – например в бежански центрове в Руанда, Тунис или Египет. Прокламираната цел на правителството е броят на кандидатите за убежище да бъде сведен до нула.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции