<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=58093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Може до парка, но не и на кино. Какви са правилата в извънредно положение?

14 Март 2020
0 646

Заради пандемията на COVID-19 в петък България въведе извънредно положение до 13 април 2020 г. Целта е да се ограничи разпространението на заразата, която до този момент е засегнала 31 души. Един от пострадалите почина. Това е жена, заразена по време на семейно тържество с участието на 24 души.

В петък бяха обявени някои мерки, които ще се прилагат по време на извънредното положение, но има и много липсваща информация. Свободна Европа предлага отговори на най-популярните въпроси, задавани от читатели.

Обявява се извънредно положение у нас заради коронавируса, гласува парламентът (видео)

– Нямам никакви симптоми, а искат да ме поставят под карантина. Мога ли да откажа да се лекувам?

– Не. Ако умишлено нарушите карантината, рискувате до 5 години затвор и глоба до 50 000 лева – това гласят скоростно приети в петък поправки в законите. Причината е в това, че всеки от нас може да зарази други хора, без изобщо да се е чувствал зле. Извънредното положение е въведено включително и за да ни попречи неволно да навредим на другите.

– Може ли да не ходя на работа?

– Това решение се взима не от вас, а от работодателя. Той обаче не е длъжен задължително да ви пусне да работите от вкъщи. Ако естеството на работата не позволява да работите дистанционно, трябва да останете на място, но тогава работодателят е длъжен да ви осигури дезинфектанти, измиващи препарати, предпазни средства и пр.

– Ако работя от вкъщи, това значи ли, че изобщо не мога да излизам?

– Не значи. Можете да излизате. Но извънредното положение е свързано със затваряне на повечето места, на които се събират много хора. Затворени са кина, театри, галерии, концертни зали, университети, училища, библиотеки, фитнеси, ресторанти, кафенета, търговски центрове и пр. Отворени са само аптеките, банките, магазините за хранителни стоки и бензиностанциите. Ресторантите имат право да доставят храна.

– Значи мога да излизам на разходка в парка или да отида на гости?

– Засега няма данни за забрана на нещо подобно. Но в такива ситуации влизат в сила съветите за това как да се предпазваме от вируса: да си мием редовно ръцете, като всяко измиване със сапун трае не по-малко от 30 секунди; да не се ръкуваме; да общуваме на разстояние, по-голямо от метър; да не отиваме на места, където има много хора, да избягваме хора, посетили наскоро най-засегнатите страни, които Външно министерство изброява на сайта си. Списъкът се обновява непрекъснато. 

– Синът ми учи в чужбина, но университетът му беше разпуснат във връзка с епидемията. Чувам, че може да затворят и границите. Има ли риск да не може да се прибере?

– Засега няма такъв риск. В петък външно министерство обяви, че границите остават отворени и българите могат да се върнат в страната по суша, вода и въздух, от която и да било точка на света. Дори и тази точка да е най-засегната от коронавируса.

– Какво значи “засега”?

– Извънредното положение е съвкупност от мерки, които могат да се менят непрекъснато. Те могат да стават и по-строги, отколкото са в момента.

– Децата ми са ученици и това е третото спиране на учебния процес за тази година след две грипни ваканции. Нулева година ли ще обявят?

– Засега никой не говори за нулева година, а за това как децата да учат, макар и без да ходят на училище. В понеделник 90 % от училищата в страната ще могат да преминат към дистанционно обучение, а в сряда процентът ще е 95. Така смята министър Красимир Вълчев, който в петък поясни, че “дистанционното обучение” не е среща в интернет в реално време, а само даване на указания за самоподготовка – за да не забравят децата това, което вече са научили. По-нататък не се изключват и учебни часове в реално време. Две издателства са дали безплатен достъп до електронните версии на учебниците си. МОН и БНТ обмислят телевизионни уроци за най-малките.

Затварят училищата в София за една седмица, заради обявеното извънредно положение

– Не могат ли да ходят на занималня? Или да се съберем с други родители и да наемем частен учител за 2-3 деца?

– Не. От петък са прекратени не само учебните занятия, но и всички извънкласни дейности като занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и пр. Преустановена е и всяка групова работа с деца на физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

– Какво ще стане със седмокласниците и дванайсетокласниците?

– В петък министърът на образованието поясни, че все още няма отговор на въпроса с изпитите. Той все пак допусна, че в матурите може и да не залегне част от материала.

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.
Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции