<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=58575" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Може ли пандемията от испански грип през 1918 г. да ни научи на нещо? (снимки)

18 Март 2020
0 5397

В момент, когато светът е разтърсен от новините за пандемията от коронавирус (COVID-19) може да е полезно да се поучим от една далеч по-смъртоносна пандемия – тази на испанския грип. От 1918 година този вирус е заразил 27% от световното население и е причинил смъртта на около 50-100 милиона човека, пише MyModernMet.

Извествен още като “инфлуенцата от 1918 година” испанският грип включва вирус тип H1N1, който е причинител също и на свинския грип от 2009 година. И все пак, какви са поуките, които можем да си извадим от пандемията от испански грип?

Поразително подобно на днес, много правителства първоначално омаловажават тежестта на вируса. По онова време държави като Германия, САЩ, Франция и Великобритания не искат да разстроят редиците на войската, докато са във вихъра на Първата световна война. Испания, която запазва неутралитет във войната, свободно докладвала  за състоянието на пандемията, което създавало впечатление, че страната е засегната особено тежко, което и дало името на болестта – испански грип.

Би могло да се направят паралели с днешния ден, в който правителството на САЩ е критикувано за бавни тестове на изследване, докато Италия беше внимателно проучена поради големия брой случаи, които бяха открити рано благодарение на високия процент тестове.

Всъщност, докато Италия поставя 60-милионното си население под карантина, те се опитват да приложат социално дистанциране в опит да предотвратят разпространението на COVID-19. По целия свят все повече правителства подчертават важността на правилната хигиена и отменят обществени събития в опит да спрат инерцията на вируса. Това е особено важно, когато човек погледне назад към историята. Проучване от испански грип от 2007 г. установи, че макар самият грип да не е по-смъртоносен от предишните щамове, факторите на околната среда го правят по-смъртоносен. Тези фактори включват пренаселеност в болници, лоша хигиена и недохранване.

Пътуването също е важен фактор. С приключването на Първата световна война през 1918 година, придвижването на войските към дома също допринася за разпространението на вируса в световен мащаб. Днес способността ни да пътуваме свободно, също спомага COVID-19 да се придвижва от страна в страна с бързи темпове. Всъщност ограниченията за пътуване са едни от първите стъпки, които някои правителства предприемат, докато случаят с круиза „Diamond Princess“ показва как гъсти и пренаселени квартали могат да доведат до бързото разпространение на болестта.


Ето още един случай, при който испанският грип може да ни научи ценен урок. През 1918 г., игнорирайки предупрежденията, град Филаделфия организира парад, за да подкрепи военните усилия. Приблизително 200 000 участници изпълват улиците в знак на солидарност. Само три дни по-късно в града се разнасят вести за случаи на испански грип, а болниците биват препълнени с болни и умиращи пациенти.

Спешен център за лечение в Канзас по време на пандемията от испански грип. Снимка: Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine / CC BY

За разлика от Филаделфия, Сейнт Луис предприема превантивни мерки като затваряне на училища, детски площадки, библиотеки и църкви. Дори публични събирания с повече от 20 души биват забранени. Тези тактики на социално дистанциране имат голям ефект върху начина, по който испанският грип се разпространява в града.

Разбира се, испанският грип е много по-смъртоносно заболяване от коронавируса, при който само 19% от заразените се разболяват тежко. Това обаче е значително препятствие за преодоляване, тъй като тези, които носят вируса без признаци на заболяване, биха могли да бъдат по-трудни за убеждаване, че са необходими ограничения. Все пак ако всеки вземе участие в изолирането на болестта, тя би имала по-малък шанс за разпространение.

Така че, ако се поучим от историята правилно, можем да бъдем спокойни и в безопасност, но не бива да подценяваме силата на вируса. Достатъчно е само едно кихане или ръкостискане, за да продължи веригата на заразяване. Като предприемете няколко прости, практични мерки, скоро всичко ще се върне към нормалното.

Източник: MyModernMet

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции