<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Може ли Слави Трифонов да оттегли проектокабинета си и какви ситуации са възможни оттук нататък

10 Август 2021
0 1968

Решението на Слави Трифонов да оттегли проектокабинета на “Има такъв народ” в деня преди гласуването в Народното събрание повдигна серия от въпроси около законовите основания на този ход, пише Булевард България

Слави Трифонов оттегли предложения кабинет, отиваме към нови избори (видео)

Така или иначе кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов вече изпълни проучвателния мандат, възложен от президента Румен Радев. В решение на Конституционния съд от 1992 г. се посочва, че “представянето пред президента на структура и състав на правителството е условие за успешно приключване на мандата”. 

Защо проектокабинетът всъщност не може да бъде оттеглен от Слави Трифонов?

Малко преди 18 ч. в петък президентът Радев е внесъл указ в деловодството на Народното събрание, с който предлага Пламен Николов да бъде гласуван за премиер. За това потвърди и председателят на парламента Ива Митева в интервю за БНР на 7 август. Тогава тя посочи, че би предложила гласуването на премиера и кабинета да стане още в 9 ч. на 11 август, т.е. първа точка в най-ранното редовно заседание на парламента.

Личният състав на кабинета на Николов можеше да бъде редактиран до последно – т.е. призивите на БСП за отстраняване на Петър Илиев от списъка можеше да бъдат изпълнени без нарушение на конституционната процедура. 

Има ли обаче право ИТН да откаже предлагането на кабинета за гласуване в пленарна зала, за да спести неудобството на кандидатите за министри? 

Депутатът от БСП Георги Кадиев смята, че това не е възможно и е противоконституционно: “Този мандат е внесен с указ на президента и не може да се оттегля от Слави. Кога ще се гласува мандата ще реши Председателският съвет в парламента. Надявам се утре да приключим”. 

Същата позиция защитава и Николай Хаджигенов (ИБГНИ), който казва, че “възможността за връщане на мандата на правителството приключи в миналия петък. След като указът на президента е внесен в деловодството на Народното събрание, кабинетът трябва да се гласува”.  

Професорът по конституционно право проф. Екатерина Михайлова потвърждава пред “Лекс”, че изявлението на Слави Трифонов като лидер на партията-мандатоносител “няма юридическа стойност в процедурата”. 

Заявление за оттегляне трябва да бъде направено от предложения за министър-председател – т.е. от Пламен Николов. Проф. Михайлова напомня, че “никой не може насила да бъде заставен да поеме държавен пост”, т.е. кандидатът на ИТН може да се откаже. 

Бившият депутат Борислав Цеков (правен съветник на президента Румен Радев до 2019 г.) също представя два възможни варианта за изход от ситуацията. 

Първата опция е предложението от указа на Румен Радев за гласуването на кандидат-премиера Пламен Николов да влезе в дневния ред на парламента на 11 август. 

Само че от Николов зависи внасянето на предложението за гласуване на проектокабинета в пленарната зала. 

“Дори и утре да бъде избран предложеният кандидат за министър-председател, той може да откаже да предложи състав и структура на МС, с което процедурата на този етап приключва и се преминава към консултации на президента и връчване на проучвателен мандат на посочен от втората по големина парламентарна група кандидат”, пише Цеков. 

Гласуването на премиера и проектокабинета става в две последователни стъпки. През 2005 г. например Сергей Станишев успя да събере мнозинство, за да бъде избран за министър-председател с първия проучвателен мандат на БСП, но мнозинството в Народното събрание отказа да подкрепи предложените от него министри. Бламирането доведе до провал на опита на най-голямата парламентарна група в 40 Народно събрание да състави свое правителство. Няколко седмици по-късно Станишев все пак беше избран за премиер, но на кабинета с мандата на ДПС, подкрепен от т.нар. “Тройна коалиция”. 

Досега не е имало случай, в който кандидатът за министър-председател отказва да предложи кабинет в пленарна зала, след като му е гласувано доверие от парламента. 

Втората опция, която Борислав Цеков лансира, е Пламен Николов да направи “лично волеизявление, внесено писмено в НС или направено от парламентарната трибуна”, с което декларира, че се отказва от номинацията за премиерския пост.

Това би трябвало да сложи край на процедурата и да върне топката обратно към президента Румен Радев. До 16 ч. във вторник Николов все още не е коментирал публично какви са намеренията му след анонса на Слави Трифонов за оттеглянето на проектокабинета. 

Юристи, цитирани от “Лекс”, посочват, че указът на президента не може да не стане част от дневния ред на Народното събрание – въпросът е дали по него ще се проведе гласуване или само ще бъде огласено евентуалното заявление за отказ на Пламен Николов. 

Дневният ред на следващото редовно заседание на парламента все още не е известен. 

Източник: Булевард България

Видео: Телевизия 7/8, лайфстрийм: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции