<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98884" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ИТН предлага...

“Монд”: България е здравна катастрофа, създадена от политически вакуум

08 Септември 2021
0 658

Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно неваксинирано население, което по принцип няма доверие на обществените институции. Носенето на маски, което е задължително в закрити помещения, не се спазва дори от депутатите в парламента.

Резултатът е, че според официалната статистика едва 2.3 млн. дози са поставени от общо 5.4 млн., получени по програмата на Европейската комисия за купуване, а това принуждава правителството да продава или подарява ненужните дози в чужбина, вместо да ги остави да изтече годността им. А иначе България не е девствена територия, когато стане дума за имунизации, а ваксинирането е задължително за децата. Но тя е и доказателство, че политическият вакуум може да бъде напълно достатъчен, за да предизвика здравна катастрофа.”

“Политико”: България плаща цената за неработещото здравеопазване

Това написа френският в.”Монд” в петък в статия под заглавие: “България – европейската червената лампа на ваксинирането, поднови ограниченията”. Макар да е с един от най-лошите показатели за смъртност от коронавируса в Европа, българското население е много скептично към ваксините и смята, че е защитено срещу него, допълва изданието.

&#8220;Монд&#8221;: България е здравна катастрофа, създадена от политически вакуум

То посочва вътрешните противоречия на “българския парадокс” – много малко ваксинирани, а държавата дарява стотици хиляди дози на Норвегия, Бангладеш или Северна Македония, докато навлиза в четвъртата вълна на пандемията. Както и че здравният министър не приема идеята за задължително ваксиниране на медиците или въвеждането на сертификат за допускане до определени места и събития, както е във Франция – “двете табута за българската политическа сцена, доминирана от цялостен скептицизъм към поставянето на инжекциите”.

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира: “Никой политик реално не призова за ваксиниране и на практика няма кампания на здравното министерство в тази посока.” Мария Шаркова адвокат, специализиран в здравно законодателство, допълва: “Отказът от ваксиниране е масов и всички партии се опасяват да не изгубят гласоподаватели с подкрепата за подобен призив. Водещата по подкрепа на последните парламентарни избори “антисистемна партия на певеца Слави Трифонов” дори поддържа антиваксърска реторика и отхвърля “сегрегацията” от евентуално въвеждане на здравен пропуск, обяснява тя за “Монд”.

Освен социалните мрежи и медии отдавна доминирани от конспиративни теории и “фалшиви новини”, Весела Чернева посочва още нещо: “По българските телевизии винаги показват “двете страни” – едната обяснява, че COVID-19 е смъртоносен вирус, а другата – че е просто грип. Как очаквате да изпратите послание за обществено здраве в подобна среда?”

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции