Следва: Шокиращи кад...

МОН готви няколко сценария за началото на новата учебна година

09 Юли 2020
0 2463

Министерството на образованието и науката работи по няколко сценария за началото на новата учебна година през есента, пише Mediapool.

Сред тях са нормално започване на новата година, частично отваряне на училищата или изцяло онлайн обучение. Кой от тях ще бъде избран решението, ще е ясно дни преди 15 септември в зависимост от епидемичната обстановка в страната.

По думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, постоянно се следи обстановката, като в момента се наблюдава ситуацията с детските градини, която служи за изработването на различните модели. Окончателен вариант към момента няма.

Проблемът се обсъжда с директорите на училищата и учителите.

“Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне по различен начин от традиционния, който познаваме. Безспорно най-добрият вариант е учебната година да започне нормално. Всички училища да отворят врати на 15 септември с всички ученици и учители”, посочва Таня Михайлова.

И добавя: “Това искат голяма част от родителите, децата и учителите. Най-лошият сценария е заради повишената заболеваемост началото на учебната година да стартира така, както приключи миналата – изцяло онлайн.”

Възможно е също така в области, където няма завишен брой заразени, училищата да отворят врати. Друга хипотеза е в едно населено място да отворят едни училища, а други да останат затворени. Обсъжда се още и редуване на часове с дистанционно обучение по определени предмети и присъствено по други. Друг вариант е учениците да се редуват на смени според випуска си.

В момента най-притеснени, че новата учебна година няма да започне нормално, са родителите на първокласниците. Причината е, че тези деца никога не са ходили на училище и нямат изградени навици за учене. Не по-малко притеснени са и родителите на бъдещите седмокласници, чиито деца ще държат матури по математика и български език за прием в средните училища.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции