<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84507" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов за Astr...

МОН отново ядоса родителите с идея за промяна на пролетната ваканция на учениците

25 Февруари 2021
0 2647

Министерството на образованието и науката е получило предложение от Отрасловия съвет в системата на средното образование за промяна на датите на пролетната ваканция на учениците. 

В настоящата заповед на Красимир Вълчев тя е планирана за периода от 3 до 11 април за учениците от 1. до 11. клас. Дванадесетокласниците би трябвало да почиват между 8 и 11 април, пише “Булевард България”

Новото предложение, което се обсъжда в момента, е да се направят две отделни ваканции: първата да бъде между 18 и 21 март, а втората – от 29 април до 9 май

Идеята е “късата” ваканция да дойде след края на първия цикъл на ротация на учениците в присъствения режим на обучение. По-дългата ваканция ще съвпадне с Великденските празници и Гергьовден. 

Учениците пак ще минат онлайн, ако ситуацията с Covid-19 се влоши (видео)

Необходимостта от промяна е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено и дистанционно обучение.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България цитират още два аргумента от срещата: че има “нагласа за по-добра подготовка на учениците от 7 и 12 клас, чрез редуване на концентрирано учене и ваканция”, и че съчетаването на Великденските и майските празници с ученическата ваканция няма да “разкъсва” учебния процес. 

Отрасловият съвет предлага повече да не се затварят учебните заведения заради Covid-19, и да бъдат “положени всички усилия за нормално провеждане на националното външно оценяване и зрелостните изпити”. 

Предложението се сблъска с недоволство от страна на родители в социалните мрежи, които настояват да не се правят промени в последния момент и коментират, че вече са планирали отпуски и пътувания в този период.

Смесването на официални почивни дни с ученическите ваканции също получи остра обратна реакция. 

Други коментират, че провеждането на парламентарните избори на 4 април в сградите на училищата ще изисква допълнително спиране на учебния процес заради дезинфекция на класните стаи, което отново ще забави учебния процес, ако ваканцията се отложи за други дати. 

“Мотивът, който съобщиха, е, че учениците са преуморени от онлайн обучението… и по този повод ваканцията им се отлага с един месец?”, коментира потребител във Facebook. 

Решение на МОН по казуса все още няма. “Дарик радио” цитира пресцентъра на министерството, откъдето казват, че позицията за ваканциите “ще бъде обявена, когато стане ясна”. 

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции