Следва: Приоритетите...

Мощна бомба от Втората световна експлодира под водата при опит на сапьори да я обезвредят (видео)

14 Октомври 2020
0 8333

Мощна бомба от Втората световна война експлодира под водата в речен канал в Полша при опит на военноморски сапьори да я обезвредят, пише LadBible.

5.4-тонната бомба от вида “Талбой” първоначално е била открита през септември 2019 година в пролив, водещ до пристанището Шчечин в северозападнта част на страната.

Сапьорите са опитали да я обезвредят във вторник, но както се вижда от записа бомбата, съдържаща близо два и половина тона експлозив, се е взривила, предизвиквайки зрелищна гледка.

Според говорител на военноморските сили на Полша, за щастие няма пострадали от инцидента. Водолазите, които са осъществявали обезвреждането, са се намирали на голямо раззстояние от мястото в момента на взрива, а жителите от околните населени места са били предварително евакуирани.

Над 750 жители са били евакуирани от района на Пияст канал в покрайнините на град Швиноуйшче, като властите са оградили 2.4-километров периметър около местонахождението на бомбата.

Снимка: Devon S A (Flt Lt), Royal Air Force

Бомбата е попаднала в канала през 1945 година, когато съюзниците бомбардирали тази част, по онова време попадала в територията на Германия.

Говорителят на военноморските сили на Полша лейтенант-командир Гжегож Левандовски заяви, че “никой никога досега не е успял да обезвреди толкова запазена “талбой” при това под вода.”

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции