<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76094" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цената, за ко...

“Моята голяма луда заразна сватба”: Как сватбите станаха огнища на коронавирус

21 Октомври 2020
0 312

Тържества със стотици гости по време на пандемия: Сватби в Германия се превърнаха в новия развъдник на коронавирус, а проследяването на контактните лица често се оказва непосилно, пише Дойче веле.

Големите сватбени тържества са сред основните разпространители на коронавирус, съобщават германските медии и посочват няколко примера от страната. Според информация на “Ди Велт” турска сватба с над 200 гости, провела се на 27 септември в Лохфелден в близост до град Касел, провинция Хесен, се е превърнала в огнище на Ковид-19. Въпреки хигиенните мерки в помещението, над 36 човека са били заразени с вируса, повечето от които са от Касел и околността. След този случай в града беше обявен оранжев код за опасност. Малко по-късно бе обявено и най-високото ниво на предупреждение след появата на друго огнище, този път в бежански център.

Според говорителя на град Касел вече няма как да се разбере какво точно се е объркало по време на тържеството. Но във всеки случай списъците с контактните лица са изготвени недобросъвестно, което по думите му прави проследяването на контактите “много трудно и продължително”. Освен това при установяване на контактните лица, някои от гостите са отказали да съдействат на здравните служби и са излъгали, че не са присъствали на церемонията.

Веригите на заразяване се проследяват трудно

По времето на провеждането на сватбата в Хесен все още беше разрешено да присъстват до 250 гости на частни тържества в закрити помещения. В началото на миналата седмица обаче броят им драстично беше ограничен.

Подобен е и случаят в Бремен. Там, по информация на местни медии, в края на септември около 400 души са отпразнували сватба. Според “Радио Бремен” младоженците и гостите са представители на престъпни кланове. Призивите на длъжностните лица и оператора на мястото да се спазват хигиенните мерки не дали резултат. Затова накрая се наложило полицията да прекрати тържеството. Макар да не е ясно дали сватбата е в основата на избухването на ново огнище на Ковид-19, е безспорно, че около седмица след нея, здравното ведомство в Бремен е съобщило за почти 100 нови инфекции. Това е най-големият брой от началото на пандемията. Оттогава Бремен е рискова зона.

В град Хам в Северен Рейн Вестфалия също бе обявено извънредно положение след провеждане на мюсюлманска сватба. На 4 септември над 90 гости са присъствали на традиционен ритуал с къна, който се провежда преди главното тържество и представлява сбогуване на булката с моминство. Същинската сватба се е състояла на 5 и 6 септември в Дортмунд, където са присъствали близо 400 души. Западно-германското радио WDR съобщава, че по време на тези тържества са се заразили близо 116 човека, 99 от тях са гости или роднини.

По този начин Хам се превърна в една от първите горещи точки от втората вълна на пандемията. “Отне ни около три седмици, докато успяхме да идентифицираме почти всички гости и контактни лица. Голям проблем беше, че списъците с гостите на тържеството в Дортмунд не бяха пълни. Това значително затрудни работата ни”, обясни градският говорител. Все още не са известни всички гости на тържеството в Дортмунд. Вирусът се е разпространил в семейството и приятелите. Близо 1300 души са били поставени карантина.

Големите тържества бяха разрешени твърде дълго

Междувременно в Берлин през септември частните събития на закрито с до 750 участници все още бяха разрешени. В редица квартали на града хората се възползваха от възможността да отпразнуват сватбите си с няколкостотин гости, с много песни и танци и без никакво спазване на дистанция или носене на маски. Мултикултурният квартал Нойкьолн, който отчита най-много нови случаи на коронавирус в Берлин, е особено засегнат. Според градския съветник по здравеопазване Фалко Лике само между средата на септември и началото на октомври са се провели седем големи сватби, които са се превърнали в развъдници на заразата.

На турско-арабска сватба в края на септември около 50 гости са били заразени с вируса и над 30 домакинства е трябвало да бъдат поставени под карантина. “Една единствена сватба означава огромно количество работа за колегите от здравния отдел”, казва Лике. “За всеки заразен човек трябва да се издирят и да се установят между десет и двайсет контактни лица, ако това изобщо е възможно. Организаторите често не желаят да предоставят на здравния отдел информация за гостите на сватбата”, обяснява още Лике. “Това доведе до неравномерното проследяване на контактите и по-бързото разпространение на вируса.” В отделни случаи е предвидено нарушителите да бъдат глобени.

Но сватбите не са единствената причина за увеличаването на броя на заразените, подчертава политикът от ХДС. Заразяването на работното място, семейните тържества и посещенията в баровете също са благоприятствали разпространението на вируса, смята Лике. Според него част от отговорността е и на Берлинския сенат, който не ограничил своевременно провеждането на големи тържества. 

Източник: Дойче веле

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции