Следва: Бойко Рашков ...

МО и посолството на САЩ се извиниха за нахлуването на войници в цех по време на учение (видео)

29 Май 2021
0 2021

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов поднесе извинения от името на институцията и от името на армията на САЩ заради инцидентът с нахлуването на американски военнослужещи в производствен цех в Чешнегирово по време на учение на НАТО, предаде Булевард България

Панайотов призна за “пропуски” както при планирането, така и при докладването на инцидента, като заяви, че е разбрал от медиите за случилото се на 11 май. 

Нова ТВ публикува кадри от влизането на войниците по време на учението Swift Response на 28 май, които бяха предоставени от собственика на цеха Марин Димитров, възнамеряващ да заведе дело. 

Димитров твърди, че е подал жалба във “Военна полиция” веднага – проверка на МО ще трябва да изясни защо службата не е предала информацията за инцидента към служебния министър. 

В учението са участвали 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, както и над 100 самолета, с които е трениран тактически въздушен десант. Група от американски войнци е излязла извън периметъра на учението, като са влезли в цеха, намиращ се в непосредствена близост до оградата на военното летище в Чешнегирово. 

Версиите за инцидента с парашутист край Пловдив: Малко опит или неспазване на правилата при скок

“Не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Не са използвани никакви груби методи и мерки. Наредили са на българските граждани да седнат. Аз съм бил на война и когато действат военнослужещи при военни условия, те не се церемонят, те нареждат на гражданите да легнат незабавно на земята с лице надолу и ръцете да се сложат зад врата. Това, както се вижда от клипа, не се е случило”, беше обяснението на Георги Панайотов. 

Mинистерството на отбраната поднася извинения както на гражданите от цеха, така и на собственика на фирмата, и поема ангажимент да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. Армията на САЩ също поднася извинения и поема ангажимент в бъдеще да не допуска подобни инциденти, каза още министърът. 

“Когато сте разбрали вие, тогава съм разбрал и аз”, коментира още той. “Няма прикриване на информация, не е имало докладване на такава”. 

От американското посолство в САЩ също публикуваха обяснение по случая. 

“По време на учението, военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия”, се казва в информацията. 

“Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще”, казват още от дипломатическото представителство. 

Източник: Булевард България

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции