<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68127" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вероятно пов...

Мрачен сценарий за САЩ относно коронавируса

02 Юли 2020
0 3254

В навечерието на националния празник на САЩ все повече щати връщат ограниченията. Особено в южните райони на страната броят на новозаразените расте лавинообразно. Водещият американски вирусолог чертае мрачен сценарий, пише Дойче веле.

Пандемията в САЩ се разраства: редица щати регистрират рекорден брой нови инфекции. За първи път от началото на кризата бяха отчетени над 50 000 новозаразени само за едно денонощие. По данни на университета „Джонс Хопкинс“, статистиката за 1 юли сочи, че за 24 часа в САЩ са се заразили 50 700 души, а според вестник „Вашингтон пост“, броят им е 52 800.

Мрачен сценарий за САЩ относно коронавируса

“Вървим в грешната посока”

На този фон водещият американски вирусолог предупреди, че ситуацията в страната може да се влоши още повече. “Ако положението не бъде овладяно максимално бързо, скоро ще имаме навярно по 100 000 нови инфекции на ден”, заяви пред Сената Антъни Фаучи, директор на Националния институт за инфекциозни заболявания.

Мрачен сценарий за САЩ относно коронавируса
Американският главен вирусолог Антъни Фаучи

От седмица насам в САЩ се регистрират по над 40 000 новозаразени на денонощие, което значително надхвърля нивото на инфекциите от предишните пикове през април и май. В сряда щатите Калифорния и Мичиган върнаха обратно ограничителните мерки, а в Пенсилвания отново беше въведено задължително носене на защитни маски. Властите в Тексас, Флорида и Аризона също стопираха започналото разхлабване на мерките. Калифорния отмени традиционните фойерверки за 4 юли, националния празник на страната, а плажовете в Южна Калифорния ще останат затворени. В отделни райони на щата Флорида плажовете също ще бъдат блокирани, а в Невада планираната следваща фаза от разхлабването на мерките беше отложена за края на юли.

Мрачен сценарий за САЩ относно коронавируса
САЩ е най-силно засегнатата от пандемията страна в света

В същото време президентът Доналд Тръмп продължава да смята, че пандемията отшумява. От избухването ѝ до днес в САЩ се заразиха над 2,6 милиона души, а най-малко 128 000 американци починаха. „Много съм загрижен“, каза в Сената Антъни Фаучи. „Вървим в грешната посока“, добави той и предупреди, че ако хората не съблюдават последователно мерките, „ще имаме големи проблеми“.

Мнозина обаче не се вслушват в подобни предупреждения. В Южна Дакота например трескаво се подготвят за предстоящите чествания по случай националния празник на САЩ. Очаква се президентът Тръмп да присъства на празненството в Маунт Ръшмор, където се намира мемориалът с издяланите в скалите ликове на четирима американски президенти. Губернаторката Кристи Ноем дори призова хората да дойдат масово на тържеството. “Няма да спазваме дистанция. Нека хората се наслаждават на свободите, които имаме в тази страна”, заяви още губернаторката от Републиканската партия.

Байдън – на другия полюс

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън междувременно отказа по-големите си предизборни изяви. В Делауеър той заяви, че ще се съобрази със съветите на медиците и няма да провежда големи предизборни срещи. Така Байдън, който в актуалните проучвания изпреварва Тръмп, заема коренно различна позиция от настоящия президент. Само преди десетина дни Тръмп с гръм и трясък възобнови предизборната си кампания. Тази негова предизборна среща с хиляди привърженици беше остро разкритикувана в цяла Америка.

Мрачен сценарий за САЩ относно коронавируса

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Peter Dochev

    04 Юли 2020

    Водещият вирусолог е параноик и трябва незабавно да бъде уволнен.

Реакции