<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81016" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пациентите щ...

Мъжкото хоро в Калофер все пак ще се състои, въпреки мерките срещу Covid-19

05 Януари 2021
0 1940

Кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че мъжкото хоро на Богоявление няма да бъде отменено, но ще се проведе “не във вида, в който е известно от предишните години”, предаде Булевард България.

“Ние смятаме, че само калоферци трябва да влязат и то колкото може по-малко, но трябва да се спази традицията. Всички си говорим, че не сме сигурни дали този вирус може да се разпространява във водата”, обясни кметът в интервю за NOVA

Стоянов определи съгражданите си като “корави и издръжливи, но много отговорни хора”. В същото време даде да се разбере, че общината няма да налага ограничения за спазване на обичайните противоепидемични мерки.  

Мъжкото хоро в Калофер все пак ще се състои, въпреки мерките срещу Covid-19

Единствената инструкция от страна на местните власти е хората да се събират на по-малки групи. На коментар от водещия, че ако кметът спре хорото, повече няма да бъде преизбран от съгражданите си, Стоянов не отрече, че има и подобни съображения: “Това е едно на ръка”. Румен Стоянов е кмет на Калофер от 2011 г. насам. 

Вижте мъжкото хоро в Калофер (ВИДЕО)

Няколко населени места все пак решиха да не провеждат ритуалите по хвърляне на кръста във водата на Богоявление – вкл. Монтана, Сливен, Кладница (Перник). 

Мъжкото хоро в Калофер все пак ще се състои, въпреки мерките срещу Covid-19

Православната църква празнува Богоявление на 6 януари – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Източник: Булевард България

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции