Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Мъж, който опитал да се бори с мечка гризли, бе глобен с 4000 долара
Мъж, който опитал да се бори с мечка гризли, бе глобен с 4000 долара
По света
09-18-19
добавено
1677
прегледа

Не всеки ден човек се опитва да се бори с мечка гризли, но изглежда, че това се е случило в Националния парк Банф през 2015 г., когато Девин Мицунг излязъл от колата си и започнал да ѝ крещи, докато бил в „боксова поза“.

 

 

 

 

Мъжът бил "хванат" от камерите на няколко фотографа в близост, които правели снимки на самотната мечка, и впоследствие се обадили на охраната на парка. По-късно Мицунг бил намерен при изворите "Radium" и бил обвинен в безпокойство на дивия живот в парка.

 

В резултат на две предишни пропуснати съдебни дати, делото най-накрая било изпратено за разглеждане в съда в провинцията Канмор в петък (13 септември), където съдия Джордж Гашлер признал мъжа от Саскачеуан за виновен и наложил глоба в размер на 4000 долара (около 7 100 лева).

 

Въпреки, че Мицунг бил в съдебната палата преди вратите да се отворят официално, той си тръгнал, за да си купи храна и да си върши задачи, което довело до отсъствието му по време на делото.

 

На делото присъствали двама свидетели - един от фотографите, заснели инцидента, и пазачът на парка, който повдигнал обвинението срещу Мицунг.

 

Фотографът от Британска Колумбия - Томас Мъри О'Нийл заявил, че правил снимки на мечката, когато червен пикап с регистрационен номер от Саскачеуан спрял.

 

"Двама господа излязоха, започнаха да крещят по мечката и да хвърлят камъни... след това единият свали ризата си и застана в боксова поза", обяснил О'Нийл

 

 

 

Фотографът наблюдавал Мицунг, как крещи и се подиграва на младата гризли за около 5-10 минути, преди да започне да тича към нея, карайки я да хукне обратно към храстите.

 

О'Нийл твърдял, че не можел да чуе какво е крещял Мицунг, но е уверен, че мечката е гризли, тъй като правил снимки на дивата природа, особено на гризлита, през последните 40 години.

 

Според очевидеца, мъжете от колата изглеждали пияни и това била една от главните причини да се обади на охраната.

 

Охранителят на парка Пол Фризен потвърди, че е работил в националния парк Кутенай, когато му бил изпратен сигнал за човек, който тормози мечка гризли в националния парк Банф.

 

„Когато попитах за регистрационния номер на колата, разбрах, че полицията също го е проверявала“, каза Фризен по време на процеса.

 

След бърз разговор съв служителите на реда, надзирателят открил, че въпросният автомобил е бил спрян от движение, след като полицаи са били извикани при изворите "Radium", заради съобщения за нарушение.

 

Те намерили Мицунг и приятелите му твърде пияни за шофиране, спрели автомобила от движение и изпратили групата до местен хотел.

 

На следващата сутрин, Фризен намерил Мицуинг в хотела и поискал обяснение, при което мъжът обяснил, че не е хвърлял камъни, а просто искал да се снимка с мечката.

 

"Опитвах се да си направя снимка с мечката, просто се шегувах... Мислех си, че е кафява мечка", казал той.

 

Прокурорът Джеръми Нютон заяви, че Мицунг е имал невероятен късмет, че не е бил осакатен или убит и отбеляза, че мечките гризли са защитен вид.

 

Съдия Гашлер пък заявил, че е очевидно, че това е тормоз над мечка гризли и глоби виновния с глоба в размер на 4000 долара, като средствата ще бъдат насочени към Фонда за щети върху околната среда.

 

"Мисля, че съдията го каза най-добре - когато човек създаде подобна опасна ситуация с мечка, когато я стресира, когато хвърля камъни към нея, когато я накара да хукне в обратно в храстите, то той ще създаде агресивно животно, което както всички знаем, има способността да нанесе много вреди на хората и на обществото като цяло “, заяви Нютон след процеса.

 

„Г-н Мицунг не е бил единственият в опасност, тъй като вече изложил на опасност всеки един друг човек, в който ще срещне мечката в бъдеще. Точно затова тази висока глоба е и предупреждение към други хора, които по някаква причина биха имали подобно поведение", добави той.

 

 

Източник: RMOToday