<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77419" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джипита пред...

Мъж от Бургас дари система за онлайн проверка за свободни Covid-19 легла в болниците

06 Ноември 2020
0 1093

Бургазлията Пламен Жеков създаде система, в която в реално време може да се вижда в коя болница колко свободни легла има, предаде БНР.

Тя може да прерасне и в национална платформа, в който да се добавят и бъдещите хотели. Жеков е дарил кода на Община Бургас и здравната инспекция.

Пламен Жеков е програмист на свободна практика и създава софтуер от години. Една сутрин вижда телевизионен репортаж, в който собственикът на частна болница в града призовава за подобна система, която да помогне в създалия се хаос със свободните легла. Прави софтуера за кратко време, започвайки миналия петък и в понеделник той вече функционира:

Тя е уеб-базирана. Може да се преглежда от всяко едно мобилно устройство, таблет или компютър. Има един администратор, който създава акаунтите. Той ги разпраща към болниците и те си актуализират информацията. Системата е предадена на Община Бургас, която я е предало на Министерството на здравеопазването и ако те решат, могат да включат и другите общини“, разказа програмистът.

“До последния му дъх”. Къде са леглата и подготви ли се България за втората вълна?

Пламен Жеков е наясно, че от тази система е можел да спечели, но това не е целта му:

„В тия трудни времена трябва да помагаме. С пари не се живее – с хора се живее“, казва младият мъж.

Системата вече функционира и здравните власти могат да следят къде колко легла има в реално време, за да не се разкарват пациенти по болниците. Тя е за ползване именно от институциите, а не от гражданите.

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции