<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американски ...

Мъск, Безос, Блумберг и други милиардери почти не са плащали данъци през дълги периоди

09 Юни 2021
0 385

Топ 25 на най-богатите американци, включително Джеф Безос, Илон Мъск, Уорън Бъфет и Майкъл Блумбърг, са плащали или сравнително малко, или никакви федерални данъци между 2014 и 2018. Някои от тях не са покривали задължения към хазната и преди това, пише “Булевард България”

Това става ясно от анализ на портала за разследваща журналистика ProPublica, който се позовава на данни от Федералната данъчна служба на САЩ.

Илон Мъск вече е най-богатият човек на планетата, изпревари Джеф Безос

От разкритията се разбира още, че през 2007 и 2011 Безос не е плащал никакви данъци, докато за Илон Мъск това важи през 2018 г.

Мъск, Безос, Блумберг и други милиардери почти не са плащали данъци през дълги периоди

Докладът показва, че милиардерите в страната са заплатили под формата на данъци съвсем малка част от богатството си през периода 2014-2018 – общо 13,6 милиарда долара. В същото време нетното им състояние е нараснало с 401 милиарда, сочат данните на Forbes.

Документите разкриват яркото неравенство в американската данъчна система. Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос, на SpaceX – Илон Мъск, Бъфет, Блумбърг, Джордж Сорос и още хора са успели да се възползват от дупки в закона и от факта, че САЩ поставя акцент върху облагането на доходите от труд вместо от богатство.

Акциите в компаниите, които те управляват, вили и яхти, които притежават, не се възприемат като „облагаем приход“, освен ако съответните активи не са продадени и не е отчетена печалба. Дори тогава е възможно да се открият вратички в данъчния закон, които могат да ограничат или заличат задълженията на въпросните лица.

Американската администрация обяви, че федералните власти разследват разкриването на лична данъчна информация, което може да представлява престъпление. „Всяко неупълномощено разкриване на конфиденциална информация от човек с достъп до нея е незаконно“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Саки, цитирана от New York Times. „Приемаме това много сериозно“.

Мъск, Безос, Блумберг и други милиардери почти не са плащали данъци през дълги периоди

Разкритието на ProPublica идва в период, в който президентът Джо Байдън опитва да промени данъчните правила, така че корпорациите и най-богатите граждани да плащат повече. Той предложи най-високата ставка по данъка върху дохода да се вдигне от 37 на 39,6%, което ще преобърне напълно облекченията, наложени от Доналд Тръмп през 2017 г.

От 2014 до 2018 г. 25-те най-богати американци са платили 15,8% федерален данък, което е по-малко от 16-те процента, удържани от възнаграждението на средностатистическия американец.

През 2007 Джеф Безос не е плащал федерални данъци дори когато цената на Amazon се е повишила двойно. Четири години по-късно, когато богатството му нараства до 18 млрд. долара, той отчита загуби и получава данъчен кредит от 4000 долара за децата си, пише в доклада на ProPublica. От компанията му отказват коментар.

Уорън Бъфет, който е изпълнителен директор на холдинга „Бъркшър Хатауей“, е платил само 23,7 млн. долара данъци от 2014 до 2018, докато богатството му е нараснало с 24,3 милиарда. Той е един от хората, които настояват, че данъчните закони трябва да са по-сурови към най-богатите.

В изявление пред ProPublica 90-годишният бизнесмен казва, че очаква 99,5% от богатството му да отиде за данъци и благотворителност след смъртта му.

Инвеститорът и филантроп Джордж Сорос не е плащал федерални данъци в три последователни години. Говорител на милиардера заяви, че между 2016 и 2018 Сорос загубил пари заради инвестициите си и затова не дължал нищо на хазната в този период.

Съоснователят на Tesla Илон Мъск е заплатил 68 хиляди долара данъци през 2015, две години по-късно цифрата е 65 хиляди, а през 2018 не са отчетени никакви платени данъци. „Това не отразява богатството, с което той разполага“, твърдят от ProPublica, пред които Мъск не е коментирал разкритията.

Майкъл Блумбърг – друг от най-богатите американци, контролиращ медийния гигант Bloomberg L.P., е отчел 1,9 милиарда приходи при 70,7 млн. платени данъци. Според доклада на разследващите журналисти – бизнесменът е успял да намали цифрите в декларацията си чрез удръжки, дарения и заради изплащане на данъци в други държави.

Пред ProPublica говорител на Блумбърг казва, че той ще използва „всички законови средства“, за да се установи кой е виновникът за изтичането на данните, който след това да „понесе отговорност“. От Министерството на финансите обявиха, че федералното правителство води разследване, тъй като от сайта, изнесъл информацията, не съобщават как са достигнали до нея.

Сенаторът демократ от Масачузетс – Елизабет Уорън, е един от законодателите, които подкрепят идеята да се въведе 2% данък върху нетното богатство на всяко лице, надвишаващо 50 млн. долара – включително върху цената на недвижимо имущество. Тя определи разкритията на ProPublica за „шокиращи“.

„Увеличаването на личния данък до 2% или 10 на сто няма да донесе никаква разлика за тези мултимилиардери“, каза Уорън, цитирана от NYT. „Истинските действия в Америка трябва да са насочени към богатството, а не към приходите. Иска ми се да видя администрацията на Байдън да предприеме повече мерки относно данъците на най-богатите“.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза още през февруари, че подобен ход е „много трудно приложим“.

Сенатор Патрик Тууми – републиканец от Пенсилвания – заяви, че милиардерите си плащат на хазната. „Това е някакъв мит – че хората с най-големи приходи не плащат никакви данъци. Дали има изключения? Със сигурност. Трябва да видим дали се откриват вратички в закона, но имаме много, много прогресивни данъчни правила“, твърди той.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции