<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72979" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Очевидци зас...

Навални е изваден от медикаментозна кома и е контактен

07 Септември 2020
0 542

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който преди седмици беше отровен, е изваден от състояние на медикаментозна кома. Това съобщиха лекарите от германската болница, в която той е лекуван от 22 август, пише Свободна Европа.

От болницата в Берлин съобщават, че в понеделник Навални е показал сериозни признаци на подобрение, поради което лекарският екип е решил да го извади от кома и постепенно да премахне дихателния апарат, към който той е бил прикрепен. Медиците са установили, че пациентът е реагирал на гласове, но все още се боят от възможни дълготрайни последствия след отравянето.

Навални е изваден от медикаментозна кома и е контактен
Снимка: AFP

Навални е поразен от “новичок”, обяви Германия, българските власти осъдиха отравянето

На 2 септември специалисти от германското министерство на отбраната обявиха, че са открили следи от бойно отровно вещество от групата на така наречения Новичок в организма на Навални.

Навални е изваден от медикаментозна кома и е контактен

Съмнения за отравяне на руския опозиционен деец Алексей Навални се появиха още от момента на внезапното му прилошаване в самолета, летящ от сибирския град Томск за Москва. Самолетът кацна принудително в Омск, а Навални, който изпадна в безсъзнание, беше транспортиран в местната болница за спешна помощ.

Алексей Навални е в безсъзнание в болница, възможно е да е отровен

Последваха часове на мълчание от страна на омските лекари, след което те излязоха с твърдението, че няма данни да е отровен, а най-вероятно е получил криза от рязко влошаване на метаболизма. През цялото време омската болница беше пълна с униформени полицейски служители и цивилни лица с неясен статут.

Навални е изваден от медикаментозна кома и е контактен

След настояване от близките на Навални, дипломатически совалки и след разрешение от властта в Кремъл, политикът беше транспортиран със специален самолет в болница в Берлин, като преместването беше осъществено от благотворителната организация „Кино за мир“.

Алексей Навални замина за лечение в Германия

Съмненията за отравяне се потвърдиха в болницата, макар и да не се знаеше типът на отровата.

В неделя външният министър на Германия Хайко Маас засили натиска върху Русия като обяви, че Кремъл дължи отговор за отравянето на Навални. Той предупреди, че ако това не се случи скоро Берлин и неговите съюзници ще предприемат решителни мерки срещу Москва. По негови думи Германия може да преосмисли позицията си по енергийния проект “Северен поток” в случай, че Русия не съдейства за установяването на истината за отравянето на опозиционера.

Зам-главният лекар на болницата в Омск: няма отрова в организма на Навални (видео)

До момента Русия отрича каквото и да е участие в случая на Навални, както и факта, че той е бил отровен с Новичок.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции