<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88407" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как Русия изм...

Навални се появи изтощен и отслабнал в съда след края на гладната си стачка (снимка)

29 Април 2021
0 608

Изтощен и отслабнал – в това състояние се яви критикът на Кремъл Алексей Навални чрез видеовръзка от затвора в съда след гладната стачка, която си наложи на 31 март и прекрати преди около седмица, съобщава The Guardian.

44-годишният руски опозиционер излежава присъда от две години и половина за нарушения на условията за предсрочно освобождаване след по-ранна присъда, която според него е била политически мотивирана. Навални обяви гладната си стачка в затвора на 31 март, за да протестира срещу отказа да му бъде предоставена медицинска помощ за болките в краката и гърба. На 23 април той заяви, че ще започне постепенно да я прекратява, след като желанието му бе удовлетворено. Междувременно политическите перспективи за него и движението му потъмняват.

Навални обяви, че прекратява гладната си стачка

По-рано тази седмица московски съд забрани на Фондацията за борба с корупцията на Навални (ФБК) и неговата отделно управлявана мрежа от регионални щабове за предизборни кампании – „Щабовете на Навални“, да публикуват съдържание онлайн. Във вторник на ФБК бяха забранени достъпа до банковите ѝ сметки, възможността да организира протести и да публикува статии в медиите, докато съдът обмисля по-нататъшни действия.

В четвъртък един от най-приближените съюзници на Навални – Леонид Волков, заяви, че мрежата от регионални щабове е разпусната, преди съдебно заседание, което да разгледа искането от прокурорите да обяви основните стълбове на политическата организация за екстремистки. Ако мрежата бъде обявена за екстремистка, властите ще получат правомощието да затворят активисти от движението и да замразят банкови сметки.

Навални се появи изтощен и отслабнал в съда след края на гладната си стачка (снимка)

Волков, който стои начело на регионалните щабове, заяви в четвъртък, че запазването на мрежата в сегашното ѝ състояние е „невъзможно“.

Днес стана ясно, че срещу Волков, Навални и адвоката на критика – Иван Жданов е повдигнато ново обвинение, съгласно член 239 от Наказателния кодекс на Русия, където се забранява създаването на религиозни или обществени сдружения, „чиято дейност е свързана с насилие над граждани или друго увреждане на тяхното здраве“. Подробности за съществото на обвинението още не са известни.

Източници: The Guardian, КлубZ

Снимка: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции