Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Наводнението в Банско продължава, общината вдигна ръце
Наводнението в Банско продължава, общината вдигна ръце
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
09.11.16
добавено
12543
прегледа

Ситуацията в Банско става все по-тежка. Нивото на реката непрекъснато се увеличава, а дъждът продължава да вали.

 

Има разрушени два моста. Голяма част от ски пистата също е залята, както и две заведения за хранене.

 

ВОДЕН АД В БАНСКО, ЕВАКУИРАТ ХОРА (ВИДЕО)

 

„Обявяваме бедствено положение, защото ситуацията е много тревожна. Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали такава. Имаме много техника, но за съжаление, в момента реката ни надвива“, обяви кметът на града Георги Икономов.

 

Обявени са горещи телефони линии за подаване на сигнали.

 

Още на обяд бе сформиран щаб за действие. До следобяда нямаше информация за бедстващи хора. Застрашена е електрическата и водната инфраструктура. Преди вливането си в река Места, Глазне също е излязла от коритото и е заляла пътя Разлог-Велинград в района на село Баня. Там са заляти десетки земеделски площи.

 

И река Туфча излезе от коритото си в района на най-голямото гоцеделчевско село Брезница и вдигна на крак общински фирми, противопожарната служба и аварийно-спасителният отряд.

 

Водите заляха земеделски земи, има риск за къщите на хората и за шивашките цехове в населеното място.

 

Природозащитникът Тома Белев обяви още сутринта, че многократно е предупреждавал, че прекомерното застрояване на курорта рано или късно ще доведе до тежка криза. Според него многото строежи, разорани пътища и ски писти водят само до проблеми и жестокото наводнение на Банско се дължи именно на тези неща.