Над половината българи одобряват гражданските арести на бежанци, сочи изследване

18 Април 2016
35 3514

Повече от половината българи в една или друга степен одобряват гражданските арести на бежанци. Това сочи изследване на Алфа Рисърч, направено по поръчка на Нова телевизия. Хващането на мигранти на границата стана известно покрай двамата най-изявени в тази област – Динко Вълев и Петър Низамов – Перата. 

 

Все пак значителна част от анкетираните смятат, че арестите на мигранти трябва да се извършват и от граждански патрули, но съвместно с полицията, пише Mediapool, разглеждайки същото изследване.

 

Същевременно страховете на българите, свързани с бежанците, включително от евентуално насочване към България на голяма бежанска вълна, нарастват. Евентуалното съжителство с бежански центрове не е желано от преобладаващата част от хората. Но пък по-голяма от по-рано част от запитаните заявяват готовност да помагат на бежанци като даряват дрехи и други стоки от първа необходимост.

 

29,4 на сто от анкетираните отговарят "да" на въпроса дали одобряват "гражданските арести" на бежанци. 25,4% не са така еднозначни в отговора си – "по-скоро" одобряват. Общият им брой е близо 55 на сто от анкетираните.

 

Категорично против тази практика са 17,5%, а "по-скоро" не я одобряват – 25,4%.

 

Същевременно общо 54,8% от анкетираните гражданите трябва да помагат за арестуването на нелегални бежанци, но координирано с полицията. Според 28,5% това трябва да е в правомощията единствено на държавата. 16,2% смятат, че може да го прави всеки.

 

За 2-3 години делът на онези, за които бежанците са риск пред сигурността на страната е нарастнал с близо една четвърт. През 2013 г. така са смятали 55,5%, сега този процент е скочил до 79.4%.

 

Почти всички страхове, свързани с бежанците, през този период също са нарастнали значително. От 69,3% на 90,4% се е повишил делът на смятащите, че заради бежанците ще се увеличи престъпността; от 67,6% на 75,4%, че бежанците носят рискове за за здравето; от 46% на 86,4% е нарастнал делът на притесняващите се от атентати. По-нисък е само процентът на онези, които се притесняват за работните места – от 44,5% на 38,6%.

 

През 2013 година 67,4% от анкетираните не са били съгласни да живеят до бежански лагер. Сега техният дял е вече 81,1 на сто.

 

Увеличава и процентът на тези, които са готови да дарят дрехи или пари – от 57,3% на 76,3%. От 15 на 35 нараства процентът на изразяващите готовност да станат доброволци, за да помогнат по някакъв начин на бежанците. Все пак онези, които не биха се ангажирали с това са над 60 на сто.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции