<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Диагноза мук...

Над половината младежи между 25-29 години искат пари от мама и тате, и не четат книга в момента

16 Декември 2020
8 42584

79% от младежите на възраст 15-29 г. признават, че получават материална помощ от родителите си, като с напредването на възрастта делът им пада до 58 на сто при тези между 25 и 29 години. Данните са от годишния доклад за младежта за 2019 г., който беше одобрен в сряда от Народното събрание.

В доклада, цитиран от “Сега” се отчита, че младите хора на възраст 15-29 години в страната са 1 042 915 души. Тази група е значително по-малка в сравнение с останалите възрастови групи – трайна тенденция, която се дължи на ниската раждаемост.

Едва 33% от младежите работят по специалността си, но пък 63% от трудещите се до 29-годишна възраст са доволни от работата си. 23% заявяват, че се нуждаят от месечна заплата от 1500-2000 лв. на месец, за да живеят добре. Близо една пета твърдят, че не разполагат с достатъчно средства, за да се хранят пълноценно.

За огромното мнозинство (86%) от младежите излизането с приятели е най-честият начин за прекарване на свободното време. На второ и трето място идват слушането на музика и гледането на телевизия. 52% от младежите на 15-19 години уплътняват времето си чрез телефон или компютър, докато с нарастването на възрастта този дял намалява до по-малко от една трета.

Повечето (68%) не четат книга в момента. Само 18% четат над 6 книги на година. 41% твърдят, че не четат въобще. „В сравнение с младите хора в останалите държави в Европейския съюз, българските младежи са в дъното на класациите по четене на книги”, констатира се в доклада. Като фактори за това положение се изброени липсата на възпитание от страна на родителите по отношение на четенето, промяната в културната среда заради навлизането на интернет, социалните мрежи, както и все по-забързаното ежедневие.

Годишният доклад се чете нееднозначно от управляващи и опозиция. Докато от мнозинството виждат в данните оптимизъм, що се отнася до намаляването на младежката безработица и връщането на децата в училище, от опозицията напомниха за многото напускащи страната и също толкова много желаещите да го направят. 27% от младите хора в България са готови да емигрират в чужбина.

Източник: Сега”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции