<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41413" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 8-годишно мом...

Над 100 000 бежанци са напуснали домовете си от турското нахлуване в Сирия досега

12 Октомври 2019
0 2007

Над 100 000 души са напуснали домовете си заради турската офанзива в Сирия тази седмица, съобщава BBC. По данни на OOН масово изселване се наблюдава в провинциите Хасака и Ракка.

 

 

БОЙКО БОРИСОВ: АКО ЕРДОГАН ПУСНЕ БЕЖАНЦИ, ТЕ ЩЕ СЪБОРЯТ ОГРАДАТА И ЩЕ МИНАТ (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

Единствената държавна болница в Североизточна Сирия бе принудена да спре работа, след като по-голямата част от персонала ѝ се евакуира заради бомбардировките през последните 24 часа, съобщиха от организацията "Лекари без граници". Става дума за болницата в град Тал Абияд.

 

 

Ердоган заплаши, че ще пусне милиони бежанци към Европа, ако ЕС противодейства на операцията в Сирия. Вчера премиерът Борисов коментира, че ако на границата дойдат дори само 50 000 – 100 000 "ще съборят оградата и ще минат". Още от изказването му можете да чуете във видеото. 

 

 

Турската военна авиация и артилерия продължават да нанасят удари срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.

 

 

Седем цивилни са убити в Тал Абияд и околностите му, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).17 цивилни са загинали в контролираните от кюрдите райони от началото на турската офанзива, а при бомбардировките и сраженията в граничните райони на Тал Абияд и Рас ал Айн са убити 41 кюрдски бойци.

 

 

""

 

 

Турското министерство на отбраната заяви, че при боевете е убит един турски войник, а трима са ранени. Според турските власти седем цивилни, сред които едно бебе, са били убити и над 70 са били ранени от снаряди, изстреляни от кюрдските сили срещу граничещите със Сирия турски провинции Шанлъурфа и Мардин.

 

 

""

 

 

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че от началото на офанзивата са убити "342-ма терористи". 

 

 

ДОНАЛД ТРЪМП ЗАПЛАШИ ТУРЦИЯ С ТЕЖКИ САНКЦИИ, АКО "НАПРАВИ НЕЩО, КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ"

 

 

"Няма значение какво казват някои, ние няма да спрем тази операция", заяви в реч в Истанбул Ердоган за операцията срещу кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Североизточна Сирия. "Получаваме заплахи от ляво и дясно да спрем, но няма да отстъпим".

 

 

""

 

 

Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН американска проектодекларация, призоваваща Турция да прекрати военната си операция
в Северна Сирия. Холандия преустановява износа на оръжия за Турция, заявиха от холандското външно министерство.

 

"Призоваваме останалите държави членки на Европейския съюз да сторят същото", каза холандският вицепремиер Хуго де Йонге на пресконференция в Хага. "Силно сме обезпокоени от възможните хуманитарни последици на тази операция", която може да "попречи на борбата с "Ислямска държава" и да повлияе на стабилността в региона", изтъкна Хуго де Йонге.

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции