Над 50% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

07 Април 2020
25 1451

Над половината от българите (53%) смятат, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. Това сочи проучване на „Тренд“, посветено на разпространението на COVID-19 у нас, съобщава bTV.

46% мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“, то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Най-голяма подкрепа от взетите мерки срещу коронавируса има затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. Само 15% не подкрепят тази мярка.

Връзката между 5G и коронавируса е пълна глупост, обявиха учени

52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели.

Освен това от проучването става ясно, че началникът на оперативният щаб ген Венцислав Мутафчийски привлича повече положителни оценки, отколкото премиерът.

66% посочват, че имат положително отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно.

Откриха нулевия пациент с коронавирус в Ухан – 57 годишна продавачка на стриди

Към президента Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно. 73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение.

Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението – 47% на 35%.

Шефът на СЗО: Времето да действаме срещу коронавируса беше преди повече от месец

Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции