<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73965" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евродепутат ...

Над 70 български учени в чужбина подкрепиха протестите у нас с отворено писмо

21 Септември 2020
0 687

73 български учени от около 60 университета в 12 държави по света подписаха отворено писмо, в което изразяват подкрепа за протестите срещу правителството и главния прокурор у нас, пише Mediapool.

“Изразяваме подкрепа на протестите в България и исканията им за независима съдебна система, прозрачно и отговорно правителство и свободни медии. Също така подкрепяме правото на хората да изразяват свободно своето мнение, което включва правото на мирен протест”, пише в документа.

Учените продължават: “Обезпокоени сме от съпротивата срещу реформа на съдебната система, която проявяват ред политически партии, главната прокуратура и органите на сигурността. Имайки това предвид, ние вярваме, че българите в чужбина биха могли да бъдат особено полезни, като предоставят независимо експертно мнение относно процеса на реформа в страната. Не представляваме която и да е политическа партия или други интереси. Твърдо вярваме, че когато хората са обединени от правилната цел, те ще намерят начин да я постигнат. За една по-добра България!”.

Подписалите писмото призовават също да не се допуска насилие от страна на полицията срещу мирни демонстранти и журналисти.

В позицията си те отбелязват, че България е правова държава, която трябва да спазва закона, своята конституция и задълженията си по международното право, включително зачитането на основните човешки права.

Във видеото горе можете да си припомните някои от най-интересните плакати и лозунги на протеста, които събрахме за вас.

Източник: Mediapool

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции