<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82527" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво си каза...

Наистина имало забрана за полети над “двореца на Путин”, но руските служби я обясниха с “чуждо разузнаване”

27 Януари 2021
0 891

В района край Геленджик на брега на Черно море, където е имението, свързано от разследването на Алексей Навални с руския президент Владимир Путин, действа зона без полети заради “нарастваща разузнавателна дейност от определени държави, включително от НАТО”, пише “Дневник”.

Това е отговорът, който дава Федералната служба за сигурност (ФСБ) при въпрос на изданието РБК защо не се допускат самолети и дронове в обширния район около “двореца”.

Путин с първи коментар за скандалния репортаж на Навални: “Нито аз, нито семейството ми притежава дворец!”

Путин се разграничи от тази собственост, а прессекретарят му Дмитрий Песков я приписа на “предприемачи”, чиято самоличност Кремъл не би могъл да разгласи. Той обаче поиска въпросите защо ФСБ не разрешава полети и защо Федералната служба за охрана (ФСО) пази района да се отправят към съответните институции.

Обяснението на ФСБ е, че заповедта за зона без полети е от 24 юли 2020 г., а пограничното управление на контраразузнаването работи там от октомври 2020 г. То се занимава със “защита на държавната граница на Русия”, “осигуряване на икономически и други законни интереси на страната”, контрол на охраната на ресурсите и наблюдение на граничния режим.

ФСО отговаря на същото издание, че нищо не охранява в Геленджик и околностите и там не действат забрани и ограничения. Във филма се казва, че самият дворец се охранява от ФСО; там служител на екипа на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални звъни на пограничната служба на ФСБ, за да иска разрешение за преминаване по вода, и попитан дали е нужно същото съгласуване с ФСО, получава отговор, че разузнаването не е наясно с процедурите на ФСО.

Междувременно десет дни след задържането на Навални при пристигането му в Москва (филмът бе публикуван малко преди това) екипът на най-известния критик на Кремъл призова участниците в новия протест в неделя, 31 януари, да отидат пред “Лубянка”.

Това е централата на ФСБ (и някога национална щабквартира на КГБ) и на околния Лубянски площад. Освен в Москва екипът на Навални организира демонстрации и в 52 други града.

И този митинг не е съгласуван с властта, както бе предишният на 23 януари в десетки (а според ФБК много повече) градове дни след задържането на Навални и публикуването на филма. Най-малко 3700 души са задържани по данни на правозащитната организация “ОВД-Инфо”.

Днес руски съд трябва да разгледа обжалването на решението за задържането на Навални.

Навални отговори на ареста си със сензационни кадри от суперлуксозния “таен дворец” на Путин (видео)

А във видеото по-горе можете да си припомните как изглежда дворецът, за който се е твърди, че е на президента Владимир Путин.

Материалът бе разпространен преди дни в YouTube и счупи всички рекорди по гледаемост на подобен жанр в Русия.

Източник: “Дневник”

Видео: YouTube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции