<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46327" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Наистина ли януари е месецът от годината с най-много разводи?

06 Януари 2020
0 429

Януари често е свързван с отказа от лошите навици и всякакви други обещания, които си даваме за Нова година. Но множество новинарски статии от последните години навеждат на мисълта, че той също така е и  изключително популярно време за разводи. Някои дори неофициално наричат януари „месец на развода“, пише "Ню Йорк Таймс".

 

Но дали има някаква истина зад това? Отговорът, разбира се, е сложен.

 

"Разводите са сезонни", каза миналия месец Вики Таунсенд, съосновател и главен изпълнителен директор на Националната асоциация на специалистите по развод в САЩ. Нейната мрежа се състои от адвокати, терапевти и данъчни съветници, които могат да бъдат използвани в делата за развод.

 

От Деня на благодарността до Нова година адвокатските кантори са по-празни, защото хората са отложили разводите си за след празниците, казва Таунсенд. И хората, които може би са обмисляли развод през последните месеци на годината, често отлагат решението, докато ваканциите им не свършат, отбеляза тя.

 

Оказва се, че хората наистина търсят информация за разводите веднага след празниците.

 

В Google Trends търсенето на думата „развод“ през миналата година в действителност е било най-популярно от 6 до 12 януари. Но погледнато за последните пет години думата за търсене достига своя пик в различни периоди, в това число – март 2018 г., януари 2017 г. и септември 2016 г.

 

Идеята за тенденцията за повече разводи през януари може да е започнала през 70-те и 80-те години на миналия век, когато бейбибумърите започнаха да се развеждат с по-високи темпове, каза Сюзън Майрес, президент на Американската академия на брачните адвокати в Хюстън.

 

Но не всеки експерт по развод смята, че януари е толкова лош.

 

Дейвид К. Уилкинсън, основател на адвокатската кантора на "Уилкинсън и Финкбийнър" в Сан Диего, заяви, че усещането за увеличаване на разводите през януари може да бъде свързано с по-бавната работа през ноември и декември.

 

Проучване от 2016 г., проведено от Университета във Вашингтон, анализира подаването на молби за развод в щата Вашингтон от 2001 до 2015 г. и установи, че те достигат своя максимум през март и август след зимните и летните ваканции.

 

Времевата линия на развода обаче може да варира според щата и може да бъде повлияна от сложността на случая. В Джорджия разводите могат да бъдат финализирани само за един месец или пък да се забавят няколко години. В Калифорния има задължителен период на изчакване от шест месеца, преди разводът да може да бъде доведен до край. А в Северна Каролина двойките трябва да бъдат разделени поне една година, преди да им бъде предоставен развод.

 

Идеята, че хората може да обмислят развод през януари, „подкрепя твърдението, че март всъщност е най-натовареният месец“, посочва Уилкинсън. „Трябва да започнете да получавате информация и може да отнеме седмици, за да подготвите молбата си".

 

ЖЕНА ОТ ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА ИСКА РАЗВОД ЗАРАДИ „ПРЕКАЛЕНАТА ЛЮБОВ“ НА СЪПРУГА СИ

 

От 2000 до 2018 г. браковете в Съединените щати намаляват, показва проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Броят на разводите също намалява през същите тези години, като спадат до 2,9 на 1000 през 2018 г. в сравнение с 4,0 на 1000 през 2000 г.

 

Несъвместимостта, изневярата и проблемите с парите са трите водещи причини за развод, показва проучване от 2013 г.

 

Отговорностите с децата и липсата на романтика също са сред основните доводи за раздяла между хората, които се чувстват нещастни заедно.

 

 

Източник: "Ню Йорк Таймс"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции