<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93285" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск про...

Най-богатите хора се надпреварват кой пръв ще полети в Космоса

05 Юли 2021
0 461

Джеф Безос, един от най-богатите хора в света, се състезава с колегите си милиардери Ричард Брансън и Илон Мъск кой пръв ще пътува до Космоса. И докато изглеждаше, че Безос води в надпреварата с полет на 20 юли, британският богаташ Ричард Брансън изненадващо обяви, че има амбицията да излети в Космоса на 11 юли с кораба “Юнити-22” на компанията си “Върджин галактик”.

Странно видео на Марк Зукърбърг с американския флаг взриви с коментари мрежата (видео)

Най-богатите хора се надпреварват кой пръв ще полети в Космоса

Ако графикът бъде спазен, Брансън ще изпревари с няколко дни основателя на “Амазон”.

Състезанието на супербогатите се подхранва от оптимизма, че космическите пътувания ще станат масови, тъй като технологията, която се заражда, е доказана и разходите падат. Според анализатори това може да се окаже туристически пазар на стойност 3 млрд. долара годишно до 2030 г.

“Блу ориджин” на Безос и “Върджин галактик” на Брансън, както и “Спейс Екс” на Мъск обсъждат също използването на техните ракети за по-бързо свързване на отдалечени големи градове.

“Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме научи никога да не се предавам и да се стремя към звездите. На 11 юли е време да превърна тази мечта в действителност на борда на “Юнити-22”, написа Брансън в Туитър. Според плана “Юнити” ще се отдели от носителя на височина 16 км и ще остане повече от два часа в полет. Така пътниците могат да видят Земята от височина 100 км и да изпитат състояние на безтегловност за няколко минути. 

Най-богатите хора се надпреварват кой пръв ще полети в Космоса

82-годишна баба, роден брат и мистериозен богаташ, платил 28 млн. долара, ще седят до Джеф Безос по време на неговия туристически полет в Космоса на 20 юли, съобщи в. “Дейли мейл”. Датата отбелязва 52-ата годишнина от кацането на Луната.

Засега най-голямата загадка е кой даде тези $ 28 млн. след края на обявения от Безос търг за свободно място на ракетата “Ню Шепърд” на компанията му “Блу ориджин”.

Самоличността на победителя ще бъде оповестена малко преди излитането в Космоса, но интернет вече загря с потенциални имена. Щастливецът смачка конкуренцията на 20-ина участници в онлайн наддаването, стартирало в края на май и приключило за 7 минути на 12 юни. Първоначално около 7600 души са регистрирани да участват от 159 страни.

Като се има предвид зашеметяващата сума, платена за 11-минутния полет, изглежда, че човекът е милиардер и би могъл да бъде близък приятел на 57-годишния Безос. Шефът на “Амазон” ще бъде на борда на “Ню Шепърд” заедно с брат си Марк.

Миналия петък Безос сервира нова изненада, като избра 82-годишната Уоли Фънк също да го придружава в това необикновено пътуване. Така след половин век чакане Фънк, която е била тренирана за програмата “Меркурий” на НАСА, но ѝ е отказана възможността да отиде в Космоса, най-накрая ще прекара време сред звездите. Тя ще лети на “Ню Шепърд” като “почетен гост”.

Уоли Фънк е член на програмата “Меркурий 13”, известна като “Програма за жените в Космоса”. Инициативата е стартирана през февруари 1961 г. като частно финансирано усилие, предназначено да обучава жени да летят на мисии на НАСА. 13-те жени в програмата са преминали цялото обучение и тестване, което са предприели и седемте мъже, избрани от НАСА за програмата за космически полети “Меркурий”.

Фънк става най-младата жена, завършила програмата, и ѝ казали, че “се е справила по-добре и е завършила работата по-бързо от което и да е от момчетата”. Астронавтката дори прекарала 10 часа и 35 минути в специален резервоар за космическа мисия в един от тестовете за “Меркурий 13”. Причината никога да не полети е, че докато дойде време за нейния полет, тя преминава тогавашната възрастова граница, а от НАСА отказват да направят компромис. Фънк има богат опит в пилотирането на самолети, регистрира над 19 600 летателни часа и обучава над 3000 души как да управляват частни и търговски самолети. 

Най-богатите хора се надпреварват кой пръв ще полети в Космоса

Какво обаче предлага Безос за тези 28 млн. долара?

11-минутният полет ще излети от Ван Хорн, щата Тексас. Капсулата може да превозва до 6-има пътници. Знае се, че космическите туристи трябва да са на височина от над 1,5 метра до 1,9 м. Теглото им ще бъде между 50 кг и 100 кг. Те също така трябва да се справят с изкачването на 7 стълби на стартовата кула за по-малко от 90 секунди и да седят в продължение на 90 минути без достъп до тоалетна.

Освен това “астронавтите” трябва да могат да издържат на гравитационни сили до 5,5 пъти над нормалното тегло на човек при спускането и три пъти над стандартното телосложение за 2 минути при излитането.

Единствената мисия на ракетата е да отведе туристите в Космоса, които ще пътуват в лъскава бяла капсула, в която има 6 легнали седалки, наподобяващи тези в хеликоптерите. Местата са изключително просторни и всяко разполага със собствен прозорец, за които се смята, че са най-големите, създавани някога за космически кораб.

Разходката над небето ще достигне надморска височина от около 100 километра, т.е. нивото на термосферата. Приходите от продажбата ще отидат за фондацията “Клубът за бъдещето”, която подкрепя и популяризира математическото и техническото образование.

Безос разполага със 186,2 милиарда долара, а изстрелването в Космоса е кулминацията на повече от две десетилетия работа за него. Богаташът вече обяви плановете си да се оттегли от поста изпълнителен директор на “Амазон” само 15 дни преди датата на полета. Вместо това той ще стане председател на компанията, която е създал в гаража си през 1994 г. , което ще му даде “време и енергия” да се съсредоточи върху други начинания.

Източник: в. “24 часа”
Видео: Ройтерс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции