<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68472" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шокиращи кад...

Най-дълго оцелелите сиамски близнаци в света починаха на 68 годишна възраст (снимки)

07 Юли 2020
0 26488

Най-възрастната двойка сиамски близнаци в света – Рони и Дони Гейлон, починаха на 4 юли в дома си в Дейтън, Охайо, на 68-годишна възраст, съобщава Daily Mail.

Рони и Дони са родени на 28 октомври 1951 г., а родителите им Айлийн и Уесли Гейлон изобщо не очаквали да се сдобият с близнаци, още по-малкото пък “слепени” един за друг.

Те се родили в добро здраве, но прекарали първите 2 години от живота си в болница, докато докторите се опитвали да измислят как да ги разделят безопасно. Когато казали на Уесли, че не могат да му дадат гаранции, че и двете момчета ще оцелеят след операцията, той отказали да разделят синовете му.

И така в продължение на 68 години двамата братя живеят лице в лице, съединени от гръдната кост до слабините, с един общ набор долни храносмилателни органи. Всеки от тях е роден със собствено сърце и стомах, и си има свой чифт ръце и крака.

Когато момчетата навършили три годинки, баща им взел решението да ги води на карнавална обиколка като начин да издържа общо деветте си деца. Те били менажирани от Уорд Хол, легендарно цирково импресарио, като пътували из Канада и САЩ с известното цирково шоу на Хол “Свят на чудеса” под мотото: “Лично и на живо – сиамските близнаци Гейлон!”

Според биографията на Уорд Хол, майката на близнаците ги е отхвърлила още след раждането им и те били отгледани изцяло от баща си, а по-късно и от втората му жена Мери.

Рони и Дони имали доходоносна кариера в цирка чак до оттеглянето им през 1991 година. “Това беше единственият ни доход. Те изхранваха семейството”, споделя техният по-малък брат Джим, който е роден, когато близнаците са на 11 години.

Близнаците започнали да ходят сами едва на 29 месеца, научавайки се как да се сменят в това кой да върви назад. Родителите им наели терапевти да ги научат на ежедневни задачи като това как да си завързват обувките, как да ползват заедно тоалетната и как да си кооперират един с друг, тъй като и двамата били десняци – още една трудност, която изисква специална координация.

Като деца на Дони и Рони им било отказано да постъпят в местното училище, защото щели твърде много да разсейват останалите си съученици. “Беше съвсем друга ера”, разказва техният брат Джим.

Въпреки, че Дони и Рони се усъвършенствали в изкуството на компромисите помежду си, с течение на годините невинаги им е било лесно заедно. Някои спорове дори ескалирали до размяна на юмруци, особено докато били тийнейджъри. Когато били на 14 единият от близнаците си счупил крака, след като ритнал едно от цирковите ремаркета в изблик на ярост.

Физическата саморазправа помежду им престанала, когато двамата се наложило да започнат да приемат лекарства за разреждане на кръвта и осъзнали, че бой помежду им лесно би могъл да завърши фатално.

Братята винаги са твърдяли, че са най-добри приятели. И двамата споделяли любов към риболова, къмпингуването, събирането на бейзболни картички, отборите на “Далас Каубойс” и “Синсинати Редс”.

Тъй като никога не са се женили, през повечето време Дони е готвил, мил е чиниите и се занимавал с прането, докато Рони е почиствал банята и… говорил пред медиите.

Братята имали право на два гласа при избори, притежавали са два номера на социални осигуровки, но винаги са пътували с един-единствен паспорт.

18-годишни сиамски близначки отказват да бъдат хирургически разделени и дори карат шофьорски курс заедно (видео и снимки)

Шансовете за оцеляване на сиамските близнаци са между 5 и 25 процента. За близнаците Дейтън най-големият здравословен проблем, от който са страдали, се е случил през 2009-2010 г. Рони развил кръвни съсиреци в белите дробове в резултат на вирусна инфекция. Дони също се заразил и двамата едва не умряли.

Също така близнаците страдали от прогресивен артрит, който правел несигурно и трудно за тях да живеят сами в дома си в Дейтън.

През 2014 г. Рони и Дони отпразнували своето дълголетие, след като станали най-възрастният чифт сиамски близнаци в Книгата на рекордите на Гинес. Предишният рекорд се държал от Чанг и Енг Бункър – китайски братя, родени в Тайланд през 1811 г. и живяли до 62 годишна възраст.

Въпреки необичайната си съдба, Дони и Рони винаги са споделяли, че живеят живота си без да съжаляват за нищо. “Забавлявахме се много, докато растяхме”, споделя веднъж Рони, а Дони добавя като ехо: “Имахме чудесен живот!”

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции