Следва: Съпруг, който...

Най-малката жена в света е висока само 60 см и тежи 5 кг (снимки)

10 Юли 2020
0 2127

Джиоти Амге, на 26 години, е най-малката жена в света. Висока едва 60 см и с тегло около 5,5 кг, в Индия тя е обявена за богиня, пише Daily mail.

Тя обаче не вярва, че е бог, казва майка ѝ Ранджана Амге. “Тя иска да бъде актриса и се държи като такава.”

Младата жена вече е добре известна с ролята си в „Американска история на ужасите“. Индийската актриса сега е във фокуса на нов минисериал на TLC, посветен на различните хора. Той показва как момичето отива в САЩ, за да продължи актьорската си кариера и да усвои американската култура.

„Понякога чувствам, че този свят не е създаден за мен“, казва тя. „Ограничена от малката си височина“.

Джиоти не иска да излиза навън сама от страх, че хората могат да я стъпчат. “Аз съм толкова малка, хората дори не могат да ме видят”, споделя тя.

Основни дейности като използване на тоалетната, отваряне на врати, пускане на кранчето на мивката и други трябва да се извършват с помощта на членове на семейството.

Джиоти Амге, която живее в Индия със семейството си, е най-младата от общо петима братя и сестри. Всички останали са с нормална височина.

Майката Ранджана усещала, че нещо е различно по време на бременността ѝ с Джиоти. “Тя никога не се е движила в утробата ми като другите ни деца.” Когато Ранджана отишла на преглед, лекарите казали, че бебето дори не се вижда на сонограмата.

Тежаща по-малко от три килограма при раждането, лекарите дали лоша прогноза за оцеляване. “Казаха ни, че тя ще има само часове, ако изобщо живее”, казва баща ѝ Кисан. Въпреки това момиченцето оцелява и в началото започва да се развива като нормално бебе.

„Тя се научи да ходи навреме, зъбите ѝ растяха, научи се да се храни, известно време беше нормално дете“, обясни майката. Но скоро след това станало ясно, че Джиоти не достига нормалните показатели за развитие и лекарите я диагностицирали с недостиг на хормон на растежа.

Едва по време на снимките за документалния си филм на TLC, младата жена, която вече е на 26 години, е правилно диагностицирана. Тя страда от рядко генетично състояние на име първичен дарфизъм (Primordial Dwarfism), което засяга по-малко от 100 души в Съединените щати и започва да се развива в ранните гестационни етапи на плода.

Този вид джуджета се характеризират с високи гласове и пропорционални тела.

Момичето малко по малко добива увереност и свиква с уникалния си живот. Тя вече е добре приспособена да функционира на по-ниска надморска височина. „Целият свят е над мен“, казва тя пред TLC.

А за каквото ѝ липсва ръст, тя компенсира с харизма.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции