<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кога ще прикл...

Най-малко 115 000 здравни работници са починали от коронавирус по света, пресметна СЗО

24 Май 2021
0 97

Най-малко 115 000 здравни и медицински работници са починали от Covid-19 от началото на пандемията, съобщи шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, съобщава “Франс прес”.

Още догодина ще трябва да се ваксинираме отново

“В продължение на почти 18 месеца здравните работници и служители в целия свят стоят между живота и смъртта в подкрепа на другите”, изтъкна той, цитиран и от News.bg.

Най-малко 115 000 здравни работници са починали от коронавирус по света, пресметна СЗО

“Те спасиха безброй животи и се бориха за други, които въпреки всичките им усилия, си отидоха. Мнозина от тях се заразиха и въпреки че информацията е недостатъчна, ние смятаме, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници платиха най-крайната цена в услуга на други”, подчерта още Гебрейесус.

Той призова за огромни глобални усилия за ваксиниране на поне 10% от населението на всяка държава по света до септември. По думите му, неравенството в достъпа до ваксини е “скандално”.

Най-малко 115 000 здравни работници са починали от коронавирус по света, пресметна СЗО
Тедрос Гебрейесус, СЗО

Повече от 75% процента от всички ваксини срещу коронавируса са отишли ​​в едва 10 страни.

“Броят на дозите, приложени в световен мащаб досега, би бил достатъчен, за да обхване всички здравни работници и възрастни хора, ако бяха разпределени по равно”, изтъкна шефът на СЗО.

“Няма дипломатичен начин да се каже: онази малка група страни, които произвеждат и купуват по-голямата част от ваксините в света, контролират съдбата на останалия свят”, добави той.

Гебрейесус призова държавите, които имат големи запаси от ваксини, да ги споделят с другите.

Източник: News.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции