Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Намаляват територията на парк "Витоша" за първи път в 85-годишната му история
Намаляват територията на парк "Витоша" за първи път в 85-годишната му история
Еко криза
11-17-19
добавено
1954
прегледа

Жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природен парк "Витоша" е внесла инициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики, пише Медиапул.

 

Оттам съобщиха, че за първи път площта на парка се намалява от неговото създаване през далечната 1934 г. Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след административна и съдебна сага, продължила почти две години, е на път да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд.

 

Смята се, че решението на министър Нено Димов облагодетелства собствениците на два имота на територията на парка. Според публикации в пресата по-големият от двата имота (7.9 декара) е собственост на певицата Белослава.

 

От "Зелени закони" посочват, че интерес за изключването на този имот от границите на парка има от години, но това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда. Нено Димов обаче издава такава заповед, която след протести на природозащитници, отменя. 

 

Днес обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето на заповедта.

 

Сред мотивите, които от "Зелени закони" изтъкват, са фактът, че намаляването на площта на Природен парк "Витоша" не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. Освен това, то противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии.

 

Източник: Медиапул