<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92424" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Намериха черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 (видео)

24 Юни 2021
0 3385

Намерена е черната кутия на падналия в Черно море самолет МиГ-29, съобщи bTV.

Операцията по издирването на черната кутия беше подновена днес след извършен детайлен анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение.

Намериха черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 (видео)

Откриха останките от падналия в Черно море МиГ-29 (видео)

Очаква се данните от нея да разкрият причината, поради която изтребителят се разби по време на натовско учение на 9 юни. Пилотът загина, а според информацията досега той не е катапултирал. Миналата седмица се разбра, че самолетът се е разпилял буквално на парченца, което силно затрудни и откриването на частите, в това число и черната кутия, като се обследваше огромен периметър в морето и на дълбочина до 70 м.

Намериха черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 (видео)

„Черната кутия беше намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина. В момента се намира на борд на кораб от българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортират към „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, каза на брифинг в Стара Загора служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

“Няма вариант да не бъде разчетена черната кутия в България”, поясни министърът.

„Състоянието й според доклада е следното: външната обвивка е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната която съдържа информацията, е здрава и не е повредена, което ни дава надежди, че тя може да бъде снета днес в рамките на деня”, заяви той.

Опитен майор от “Граф Игнатиево” е пилотирал падналия в Черно море изтребител

И допълни: „Ще имаме информация за всички параметри на самолета, височина, работили ли са двигателите, траекторията на самолета. За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако не е повредена”.

Намериха черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 (видео)

Служебният министър напомни, че въоръжението в българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. “Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Армията може да предяви искания, но решенията трябва да бъдат взети от българските политици”, коментира Панайотов.

Той припомни, че през 2015 г. у нас е пристигнала делегация на НАТО, която е назовала нашето въоръжение с думата „ръждясало”, но тогава нищо не е било предприето. 

Източник и видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции