<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83213" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Алпинистът А...

Намериха тялото на Атанас Скатов, загинал е след падане в подножието на К2

05 Февруари 2021
0 5391

Атанас Скатов е загинал след падане, предизвикано от скъсване на въже при слизане от Лагер 3 под К2 (8611 м). Тялото му е намерено и в момента хеликоптер на пакистанската армия го транспортира до Скарду, съобщава БНР след получена информация от компанията, която оперира на място – Blue sky trek and tours.

За падането му беше съобщено от Alpine Adventure Guides в “Туитър”. Според информацията е бил изпратен екип от шерпи, който да го търси.

Алпинистът Атанас Скатов е в неизвестност след опит за изкачване на K2

След това организаторите на експедицията от Seven Summit Treks (SST) обясниха пред БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип, и затова натам ще лети хеликоптер. Впоследствие тялото му е било намерено.

Българинът беше част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. Заедно с още няколко души те се насочиха към атака заради очаквани атмосферни условия, които да позволят изкачването.

Министерството на външните работи съобщи, че проверява информациите за изчезването на Скатов и че е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие. “Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая”, гласи информацията.

От SST обявиха по-рано, че опитът за изкачване на К2 е преустановен. “Целият ни екип слезе успешно обратно в Лагер 3, като някои от тях се насочиха към 8000 м снощи. В следващите няколко часа ще започнем слизането към базовия лагер.”

Атанас Скатов с девети осемхилядник, след като покори и Гашербрум 2

До момента Скатов е изкачил десет осемхилядника. Той покори самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

От екипа на “Господарите” изказваме най-искрени съболезнования на близките му!

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции