Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Намериха уран във водата в Първомай
Намериха уран във водата в Първомай
Нередности
18.04.17
добавено
9066
прегледа

Във водата в Първомай са намерили естествен уран. Пробите са взети на 13 април от два кладенеца.

 

Водата от кладенците е спряна, населението е предупредено да не я ползва за питейни нужди. Предстои повторно взимане на проби от крайните потребители. В града и околните села няма въведен режим на вода, тъй като в останалите кладенци има достатъчно количество вода.

 

Днес специална междуведомствена комисия започва изследване на източниците на вода в град Хасково, където по-рано бе отчетено 14-кратно превишаване на пределите на допустимите норми на концентрация на уран, пише actualno.com. В навечерието на Великденските празници Министерството на здравеопазването забрани използването на чешмяна вода в региона за нужди, различни от хигиенните. В жилищните квартали на града бяха доставени цистерни с питейна вода, а в болниците и детските учреждения – бутилки с минерална вода.

 

Според експерти замърсяването на водите е поради липса на контрол върху състоянието на шахтите, където преди повече от 30 г. е добиван уран. През 1992 г. българското правителство взе решение за преустановяване на добива в региона и затвори 48 мини. Съобщено бе, че всички те са безопасни.