Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Нанков за апартамента си: Чист съм пред закона
Нанков за апартамента си: Чист съм пред закона
12-05-18
добавено
1492
прегледа

Бившият регионален министър Николай Нанков заяви, че е чист и пред закона, и пред морала по повод жилището, в което живее, и бизнес отношенията, които е имал в миналото.

 

Преди дни се оказа, че и той попада в графата – безвъзмезден ползвател на имот. В декларацията си за 2017 г. (когато е бил регионален министър) той е вписал два имота - собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.

 

От МРРБ предоставили на "Сега" разясненията, че къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 г. А апартаментът в София, в който живеел безвъзмездно още от 2011 г., е на Тодорка Сотирова - дългогодишна семейна приятелка.

 

Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци.

 

В социалната мрежа днес Нанков излезе с подробно разяснение за случая.

 

"Защото винаги съм бил на страната на истината, както и защото съм откровен по природа, без всякакво притеснение реших да не мълча, а да дам информация по въпросите, които от известно време витаят в публичното пространство. Всъщност всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не ме е притеснявал и не ме притеснява", написа той във Facebook.

 

Ето и пълният текст на обяснението му:

 

Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ.

 

1. Не, нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки.

 

Да, член на моето семейство, а след това и аз, съм имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 – 2009 г., когато съм бил далеч от политиката и публичния живот.

 

2. На адреса на апартамента, част от който ми е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знам за това.

 

3. На адреса в гр. Априлци, където е родната ми къща, прехвърлена ми през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на "семейната приятелка", които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията – търговски регистър на адрес www.brra.bg, която е публична и всеки може да направи справка относно тези обстоятелства.

 

4. Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружествата, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София

 

На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала. Вечер спя спокойно и пожелавам на всичките си „доброжелатели“ да са в същия мир със себе си и съвестта си.

 

Случаят с Нанков идва непосредствено след скандала с финансовия министър Владислав Горанов, който също живее безвъзмездно от 2012 г. в апартамент, в луксозен комплекс в София.

 

Но при Горанов жилището се оказа на кръстника му Иван Сариев, който приютил семейството на министъра през 2012 г. след силното земетресение в Перник. Тогава те живеели на висок етаж в София. Заради стреса и уплаха на жена му и децата Сариев им дал жилището, закупено с инвестиционна цел.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка по случая за престъпление по служба и търговия с влияние. Тя е възложена на антикорупционната комисия и е наредено да приключи до 18 декември.

 

Източник: "Днес"