Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
НАП не защитила личните данни, за да функционират е-услугите
НАП не защитила личните данни, за да функционират е-услугите
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
09-04-19
добавено
2841
прегледа

Заради функционалността на електронните услуги от Националната агенция за приходите (НАП) не са защитили данните на данъкоплатците. Това е установила Комисията за защита на личните данни, чийто председател Венцислав Караджов докладва пред временната анкетна комисия в парламента, съобщи БНР.

 

Установено е, че през единните граждански номера е можело да се достигне до данни за здравните вноски на потребителите.  Пробивът е през правата на привилегированите потребители, уточни Караджов. В приходната агенция все още функционирали и системи, създадени през 2008 г.

 

Заподозреният за НАП хакер е предупреждавал чрез "Господари на ефира" за слабости в сайта на МОН

 

Миналата седмица комисията наложи глоба от пет милиона и сто хиляди лева на НАП заради случая, но от приходната агенция я обжалват и възнамеряват да предприемат съдебни действия срещу извършителите на хакерската атака.

 

Глобата, която бе наложена на НАП и в последствие обжалвана, е една четвърт от максимално възможната, заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в деня на оповестяването на решението.

 

Хакерът Кристиян Бойков е обвинен в тероризъм"Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката. Самият администратор е предприел достатъчно убедителни действия след като се е случил този неправомерен достъп да информира гражаните и да защити информацията".

 

Справки в Гугъл довели разследващите до хакера Кристиян БойковЗаради неправомерния достъп данните на милиони българи циркулират свободно в интернет, а дали и ние сме сред тях - можем да проверим на сайта на агенцията. Хакерската атака съвпадна с годишния отпуск на директора на НАП Галя Димитрова, която тя не го прекрати с аргумента, че е имала изключително важен личен повод."Оставката е най-лесното нещо. Говорила съм много пъти с министър Горанов, включително и по тази тема. Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка".


Заради хакерската атака от бизнеса поискаха ново отлагане на изискването за подаване на информация за касовите бележки към НАП до пет минути от покупката. Текстовете вече са валидни за част от фирмите, но не и тези, които използват софтуер за управление на продажбите. Макар и да не обвърза пряко с изтичането на данни, НАП се съгласи на новата отсрочка, но обеща - да е последна.

 

Задържаха на Летище София шефа на "ТАД Груп", нарочен за подбудител на хакерската атака

 

Към момента единственият арестуван за атаката срещу НАП е шефът на фирмата "ТАД-Груп" Иван Тодоров. От прокуратурата твърдят, че той е подбудил 20-годишния компютърен специалист Кристиян Тодоров да пробие информационните системи на НАП и да източи информацията. И Тодоров, и Бойков отричат. Младежът има обвинение за тероризъм чрез компютърно престъпление. Третият обвиняем по това дело е търговският директор в "Тад-Груп" Георги Янков.

 

Източник: БНР