<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87573" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парламентът ...

Народното събрание ще проверява управлението на Борисов и Орешарски

16 Април 2021
0 3869

Новият парламент създаде комисия за проверка на управлението на Борисов и Орешарски или действията на правителствата през последните 10 години, предаде Дневник.

Първоначалното предложение, внесено от Мая Манолова, бе да се прави ревизия само на последните четири години, т.е. на третия кабинет на Бойко Борисов, но по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП и ДПС се реши проверката да е за последните десет години, т.е. на кабинетите на ГЕРБ и на Пламен Орешарски. Не бе обявено дали ще се проверяват и действията на служебните кабинети.

PR-ът на ГЕРБ преследва Мая Манолова в кулоарите с неудобни въпроси, тя го нарича “доносник” (видео)

Става въпрос за комисия, която ще работи поне три месеца за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие.

Народното събрание ще проверява управлението на Борисов и Орешарски

За председател на комисията бе избрана Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”, а в комисията влязоха Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от “Има такъв народ”, Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от “Демократична България” и Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев от “Изправи се! Мутри вън!”.

Проекторешението предвижда проверка в Българската банка за развитие, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, здравната каса, Сребърния фонд, “Автомагистрали” ЕАД, държавния ВиК холдинг и Държавната петролна компания, Българския енергиен холдинг, “АЕЦ Козлодуй”, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, тецовете “Марица”, “Булгаргаз” ЕАД, “Булгартрансгаз”, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР и др.

В пленарната зала в списъка на проверка бяха предложени още “Напоителни системи”, държавните горски и ловни стопанства, “Топлофикация-София”, “Терем”, НКЖИ, БДЖ, Агенцията по храните и др., като се прие, че към него ще се включват и предложения, направени в комисията.

Народното събрание ще проверява управлението на Борисов и Орешарски

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска да бъде включен и текст за мораториум за концесии и сделки на правителството, чиято оставка бе приета по-рано днес. Партиите подкрепиха принципно предложението, но сметнаха, че трябва да бъде внесено отделно другата седмица, какъвто вариант също предложи БСП.

Корнелия Нинова призова новите партии в парламента да застанат срещу “тайно решение на кабинета Борисов” (видео)

В това Корнелия Нинова видя, че няма мнозинство анти-ГЕРБ в парламента и обяви, че новите партии не са подкрепили предложението проверката да е десет години.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции