<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42691" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НАСА и ЕКА ще изпратят нов роувър до Марс, който да търси следи от живот

25 Ноември 2019
0 612

Планове за изпращане на роувър до Марс, който да събира скални проби и след това да ги донесе обратно на Земята, се оформят като част от съвместния проект между НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА).

 

Планът на стойност 7 милиарда долара наскоро спечели подкрепата на ръководството на НАСА, като тази седмица се очаква държавите-членки на ЕКА също да подкрепят плана.

 

Сложното пътуване в крайна сметка ще има за цел да върне на Земята само около половин килограм скални проби и ще отнеме повече от десетилетие, но учените смятат, че тези огромни усилия ще си струват, тъй като ще осигурят най-добрия шанс за задълбочен анализ на различни скали от определени части на планетата, който би могъл да разкрие дали някога е имало живот на Марс.

 

Планът изисква не по-малко от три изстрелвания на ракети от Земята, както и първото излитане на ракета от друга планета, за да може роувърът да се върне обратно.

 

"Това е толкова сложно, колкото и изпращането на хора на Луната", заяви Брайън Мърихед, ръководител на проекта в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния.

 

В допълнение към използването на скалите за търсене на улики към живот на Марс, геолозите също така ще могат да научат и повече за средата на червената планета, която в далечното минало е имала доста по-плътна атмосфера и течна вода на повърхността си, точно както на Земята.

 

Роувърът с размери на кола ще кацне до кратера Джезеро, вкаменена делта на река в северното полукълбо на Марс, за която се смята, че е на 4 милиарда години.

 

 

""

 

 

Със своите шест колела и набор от високотехнологични инструменти, роувърът ще сканира и иззема проби от околните скали, в опит да докаже, че извънземни микроби някога са живели на червената планета.

 

За целта той ще пробива скалата и след това ще съхранява пробите в специално изградени съдове, които след това ще могат да се съхраняват или в самия роувър или да се оставят там, за по-късно събиране.

 

През 2028 г. ще бъде пуснат и втори космически апарат, който ще кацне на Марс и неговата мисия ще бъде да намери оставените проби и да ги сложи в ракета, заедно с която ще се върне обратно на Земята.

 

Тя ще бъде изстреляна от повърхността на Марс, приблизителното до сателитната орбита около планетата. След това космическият апарат ще се върне на Земята, като пробите ще бъдат изхвърлени във въздуха и се очаква да "кацнат" в пустинята в американския щат Юта през 2031 година.

 

Приносът на Европейската космическа агенция към проекта ще бъде общо около 1,5 милиарда евро за 10 години.

 

 

Източник: Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции