Следва: Вижте трогат...

Настоящият щам на Covid-19 e oт три до шест пъти по-заразeн от първоначалния, сочи изследване

03 Юли 2020
0 4439

Настоящият щам на новият коронавирус, който циркулира по света, е в пъти по-заразен от този, който първоначално се появи в Китай. Изводът е от ново проучване, публикувано в научното списание “Cell”.

Според учените вирусът в момента се предава между хората много по-лесно, отколкото в началото.

„Смятам, че лабораторното изследване показва, че вирусът има мутация, която му позволява да се размножава по-добре. Нямаме доказателства дали това влошава здравословното състояние на човек, просто изглежда, че вирусът репликира по-добре и е по-лесно преносим “, смята топ инфекционистът на САЩ Антъни Фаучи.

(Photo by STR/AFP via Getty Images)

Проучването е дело на специалисти от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина. Те си партнирали с изследователска група в Шефилд, Великобритания.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

Откритието е, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но ефективна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Лабораторните експерименти дори показали, че новият щам е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки от стария.

Засега обаче учените не могат да дадат ясен отговор на това какво ще бъде бъдещето на заразата. Според експертите, въпреки че в момента Covid-19 се смята за по-заразен, има възможност предаването между хората да бъде ограничено.

Източник: сп. “Cell”

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции