<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112457" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руска ЛГБТ ор...

НАТО ще увеличава контингента си в България и Румъния

20 Декември 2021
0 247

НАТО обмисля увеличаване на контингента си в България и Румъния в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна, пише немското списание “Дер Шпигел”, цитирано от Дойче веле.

Изданието се позовава на скорошна секретна видеоконференция на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, по време на която било споделено намерението по подобие на укрепването на частите в балтийските държави и Полша, да се разшири значително представителството на Алианса и в Румъния и България.

Американският генерал Тод Уолтърс е настоял контингентът в двете държави да се увеличи с 1500 души, които да сътрудничат с местните армии и при необходимост да служат като “мост” за по-нататъшно разширяване на представителството на НАТО.

Танкове и десетки хиляди войници: Русия се готви да нахлуе в Украйна?

НАТО ще увеличава контингента си в България и Румъния
Pixabey

По сведения на източници от Алианса, военните министри на страните членки предстои да обсъдят предложението на следващата си среща. В случай, че то бъде прието, окончателното решение ще се вземе на срещата на върха в края на юни в Мадрид, пише още “Дер Шпигел”.

“Всички необходими стъпки”

От Алианса не са потвърдили официално информацията. Оана Лонгеску, говорителката на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е заявила само, че НАТО ще остане “нащрек” и ще предприеме “всички необходими стъпки”, за да защити своите партньори от заплаха.

Интензивната дислокация на руски части по границата с Украйна предизвика безпокойството на Запада. Американският президент Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин да не предприема военна ескалация. Правителството в Москва отрича наличието на планове за инвазия. То иска уверения от Запада, че ще се откаже от военната си активност в Украйна и Източна Европа и от разширяването на НАТО. Алиансът трябвало да върне частите си на позициите им от 1997-а година.

Частите се изпращат на ротационен принцип

В началото на 2017-а година НАТО започна да прехвърля войници в балтийските държави и в Полша – в знак на солидарност с тези членки на Алианса, които след анексията на Крим от страна на Русия почувстваха сигурността си застрашена от Москва.

Танкове и десетки хиляди войници: Русия се готви да нахлуе в Украйна?
Руски войски

Натовските контингенти в Естония, Литва, Латвия и Полша се състоят от по 1000 души, изпращането на които се извършва на ротационен принцип. В момента Бундесверът участва с 500 войници в Литва и е поел командването на тамошния натовски контингент.

НАТО ще увеличава контингента си в България и Румъния

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции