<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67181" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сезонът запо...

“Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно.” Да проверим дали е така

22 Юни 2020
0 3542

“Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно”, обяви наскоро министърът на туризма Николина Ангелкова. И понеже не уточни с кои държави сравнява чистотата на Черноморието, от Дойче веле решиха да направят кратка проверка.

Според властта най си е добре на родното море (видео)

Ангелкова не уточни с кои държави сравнява чистота на Черноморието, но да приемем, че говори за страни в ЕС. И тъй като европейските институции обичат статистиката, след кратко търсене откриваме данните от оценката за качеството на водите за къпане в Европа, публикувани преди броени дни. И какво да видим – само три от държавите в ЕС са имали по-мръсна вода от тази в България. На кого да вярваме тогава – на Ангелкова или на данните от ЕС?

Снимка: Булфото

Къде е България

Във въпросната класация индексът на България е 65,2. Това е процентът на водните басейни за къпане с отлично качество. И ако Ангелкова е сравнявала чистотата на нашето Черноморие с водните басейни в Естония, Словакия и Полша, тогава наистина при нас може да се окаже най-чисто. Защото именно това са трите страни в ЕС, в които водите за къпане са с по-лошо качество, отколкото в България.

Топ 8 на родното Бетономорие: грозно и нагло (Господари на Уеба)

Няма местенце по Черноморието, където да няма изградена пречиствателна станция, каза още министър Ангелкова, като все пак уточни, че “има отделни зони, които ние си ги знаем, където трябва да се изградят съоръжения”. С още малко търсене в интернет поне част от тези места стават ясни. В проекта за нов градоустройствен план на Царево, който е върнат за преразглеждане, пише, че в общината трябва да се изградят и пречиствателни станции. Има одобрен проект за такава в Ахтопол, определена е площадка в Синеморец, а почти с 50% трябва да се увеличи капацитетът на съоръжението в Лозенец. За водата във Варненското езеро се изписа достатъчно тези дни.

Тръбопровод за 5 млн. евро излива фекални води във Варненското езеро от месеци

Що се отнася до твърдението, че нашето Черноморие е не само най-чисто, но и най-безопасно, нека разгледаме актуалното изследване на влиятелния Institute for Economics and Peace. Индексът подрежда 163 държави според това колко спокойно и безопасно е да се живее там. Тук България се представя добре. Класира се на 25 място – непосредствено под Мавриций и Румъния и над Чили и Хърватия.

И в този случай министър Ангелкова не уточни с кои държави сравнява нашето Черноморие. Но вероятно няма предвид курортната агломерация около Слънчев Бряг, защото иначе посолството на Великобритания в България нямаше да съветва гражданите си да се пазят в този район от крадци, джебчии, обирджии, измамници и пр.

Поне

В заключение можем да кажем, че водата по Черноморието със сигурност не е най-чистата в ЕС, но поне може да посрещне европейските санитарни изисквания. Черноморието не е и най-безопасно, но поне не сме чак толкова зле по този показател. В този смисъл министър Ангелкова казва поне част от истината.

Ако все пак ви е интересно, най-чистите води за къпане в ЕС се намират в тези страни: Кипър, Австрия, Малта, Гърция, Хърватия и Германия.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции