<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87786" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво може да...

“На ръба на колапс”: Индийската столица въведе пълен локдаун заради Covid-19

20 Април 2021
0 941

Властите в индийската столица Ню Делхи въведоха пълен локдаун в опит да овладеят ситуацията с коронавируса и да намалят натиска върху болниците. Затварянето ще продължи до следващия понеделник, предаде Свободна Европа.

Новата мярка става факт, след като за шесто поредно денонощие Индия регистрира повече от 200 000 нови случаи на коронавирус. Във вторник са починали 1761 души, с което общият брой на жертвите в страната достигна 180 530. Болниците в Ню Делхи съобщиха за недостиг на легла, кислород и основни лекарства.

Стотици хора в Индия са в болница заради мистериозна болест

„Здравната система в Делхи е на ръба на колапс. Ситуацията с Covid-19 е доста критична“, каза ръководителят на правителството на Делхи Арвинд Кеджривал. По думите му „ако не наложим локдаун сега, ще се изправим пред още по-голяма катастрофа“.

Десетки хиляди мигранти, разботещи в индийската столица, побързаха да хванат влакове и автобуси до родните си места, провокирайки опасения за допълнително разпространение на вируса вътре в страната.

Локдаунът в 22-милионния град започна през уикенда, но беше удължен с една седмица, за да се предотврати колапс на здравната система. Според ограниченията почти всичко ще бъде затворено, с изключение на магазини, които предоставят основни услуги като хранителни стоки или лекарства.

Младоженец в Индия почина от Covid-19 два дни след сватбата, зарази над 100 души

Хората не трябва да напускат домовете си, като изключение се прави само по няколко причини. За разлика от предишното затваряне, при което работещите в Делхи бяха принудени с дни да се придвижват пеша до родните си места, сега ще бъде разрешено придвижването до летища или гари.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка на корицата: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции