<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83596" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът на ...

На фитнес по време на пандемия – опасно или не?

11 Февруари 2021
0 1088

Въпреки публично достъпния набор от одобрени изследвания, фитнесите продължават да се смятат за едни от най-опасните места по време на пандемия. Според някои проучвания се оказва обаче, че фитнес клубовете са не само по-безопасни от супермаркетите, но също така имат и положителен ефект върху психическото здраве на хората по време на текущата ситуация.

Какво показват проведените проучвания?

Public Health England

Едни от последните резултати относно връзката между разпространение на коронавирус и посещения на фитнес в Англия са обобщени от доклад на Public Health England, който се базира на данни от Test and Trace. В периода 18-24 октомври 2020 са интервюирани 107 046 души, които са били диагностицирани с коронавирус.

От тях 33 233 са контактували с някого през последните 7 дни, а едва 930 са посетили фитнес клуб, което е само 2.8%. Според същите данни барове и ресторанти се оказват по-безопасни /7.4 %/ от посещения ни например в магазин, където процентът на заразени стига до 11.2%.

Тези данни се потвърждават и от Консултантска група на Университета в Орегон (OCG)

Изследване на Консултантската група на Университета в Орегон (OCG) показва, че няма особена връзка между посещаемостта на фитнес клуб и заразяването с Covid-19. Ето техните данни, представени графично:

Посещаемостта на фитнес зала в Колорадо е сравнена с броя случаи на COVID-19.
Източник: OCG

SafeActive

Учени от изследователския център за напреднали в благосъстоянието на Шефилд Халам (AWRC) и Университета на крал Хуан Карлос в Испания също посочват, че фитнес залите са безопасни по време на пандемията. Мнението им се основава на резултатите от проучване на SafeActive, които показват, че в периода 25.09-27.10 над 62 милиона души са посетили фитнес зали на територията на ЕС, а средният процент на заразените е 0,78% на 100 хиляди посещения, тоест само 487 души. Проф. Роб Коупланд, директор на AWRC, казва: “Поддържането на отворени и напълно функциониращи центрове за отдих и фитнес е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на нашите общности”.

Въпреки че в Уелс мерките са все още засилени и държаватa се намира в състояние на локдаун, Елунед Морган – министър на психичното здраве, благосъстоянието и уелския език, на брифинг, провел се на 29.01.2021 г., казва: “Ние признаваме невероятната разлика, която поддържането на форма може да оказва върху психичното здраве на хората”. За Уелс отварянето на фитнесите е с най-голям приоритет след отварянето на училища.

Public Health England

Експертен анализ на проучване на Public Health England показва, че затлъстяването и наднорменото тегло повишават риска от заразяване с коронавирус. Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в Public Health England, казва, че отслабването носи изключителна полза за здравето и намалява възможността от заразяване с COVID-19.

Резултатите от всички цитирани проучвания показват, че няма пряка връзка между посещаването на фитнес зала и увеличаването на шанса за заразяване с коронавирус. Струва си да се спомене и факта, че магазините е по-вероятно да се посещават от хора, които евентуално дори имат клинични симптоми за коронавирус. При фитнес клубовете ситуацията е по-скоро обратната – тези, които се чувстват зле, е малко вероятно да отидат да спортуват. По този начин потенциалното струпване на заразени хора във фитнес залите е много по-малко вероятно, отколкото на много други места, които не са повлияни от локдауните.

Източници: BBC, Ihrsa.org, Europeactive.eu

Снимки: Pulse Fitness & Spa

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции