Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
На 10 юли честваме рождението на гениалния изобретател Никола Тесла
На 10 юли честваме рождението на гениалния изобретател Никола Тесла
07-10-19
добавено
530
прегледа

На 10 юли 1856 г. в село Смилян в Австро-Унгария, днешна Хърватия, се ражда геният Никола Тесла, припомня Наука OFFNews.

 

Днес името му се свързва с жизненоважни за човечеството изобретения. Неслучайно историците твърдят, че Тесла "изобретява XX век" и е "светията-покровител" на съвременното електричество.

 

 

Всъщност той е бил много плодовит като изобретател, с около 300 патента в поне 26 страни, но освен това е бил и интересна личност - ексцентричен, притежаващ изключителна памет и причудливи навици.

 

Никола Тесла е открил променливия ток, безжичното предаване на енергия, за първи път е разработил принципите на дистанционното управление, основата на лечението с високочестотен ток, конструирал е трансформатора и първият електрически часовник и още много неща. Той също така е изобретил радиото преди Маркони и Попов, получил е трифазен ток преди Доливо-Доброволски. 

 

Изследователите са категорични, че цялата съвременна електроенергетика би била невъзможна без неговите открития.

 

 

Източник: Наука OFFNews