<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И вторият имп...

“Невинен”. Какво означава това за Тръмп и имаше ли смисъл от втори импийчмънт

15 Февруари 2021
0 332

Ето че Доналд Тръмп отново може да се кандидатира за президент на САЩ. Това е крайният резултат от гласуването в Конгреса на САЩ, което не доведе до импийчмънт на бившия държавен глава, както се и очакваше. Ако гласуването беше успешно за демократите, Тръмп щеше да е лишен от възможност да се кандидатира отново. Но за това бяха нужни още 10 гласа от средите на републиканците, а такива нямаше, пише в свой анализ Свободна Европа.

И вторият импийчмънт срещу Доналд Тръмп не мина в Сената, макар повече да гласуваха “за”

Бившият държавен глава беше оправдан по обвиненията, че на 6 януари 2021 г. е подбудил тълпа от свои поддръжници към нападение над Капитолия.

Показаха неизлъчвани кадри от щурма на Капитолия, тълпата искала да екзекутира Майк Пенс (видео)

Макар че вотът не успя, същината на обвинението е вън от съмнение, каза настоящият президент Джо Байдън. Той се позова на републиканци, гласували в полза на Тръмп по импийчмънта, но заявили наред с това, че Тръмп “позорно е нарушил дълга си”.

Байдън, Тръмп и резултатите

Разглеждането на импийчмънта протече така, че максимално отговори на очакванията на Байдън. Новият президент беше казал, че иска да стои настрана от целия процес, и точно това се случи. Второ, Байдън настояваше Конгресът да гледа неговите мерки, свързани с борбата с пандемията, а скоростта, с която протекоха заседанията по импийчмънта, позволяват точно това – те отнеха само пет дни. Трето, Байдън много пъти е казвал, че държи на единството на демократите и сближаването по много позиции с републиканците. Кратките пет дни, прекарани в противопоставяне, улесниха тази задача.

На свой ред Доналд Тръмп остава с визитната картичка на президент, който е бил подлаган два пъти на импийчмънт, не е бил избран за втори мандат и е свързан с картини на насилие, които телевизиите излъчваха почти непрекъснато в последните дни.

Взаимните обвинения останаха

Тръмп отрeчe обвиненията и нарече импийчмънта “поредна фаза от най-великия лов на вещици” в историята на САЩ.

Неговите адвокати изложиха защитата си в рамките на 4 часа в петък. Те казаха, че процесът е противоконституционен и че Тръмп не е направил нищо нередно: той не е провокирал бунт с речта си пред свои привърженици на 6 януари, а хората са действали по свое желание.

Според адвокатите Тръмп просто е упражнил правото си на свобода на словото, гарантирано от Първата поправка в конституцията на страната. Те твърдят, че изразът “трябва да се биете здраво”, който Тръмп използва в инкриминираната си реч, се използва често в политическите речи и не бива да се приема буквално. Според тях процедурата срещу бившия президент е стартирана от демократите с цел политическа изгода.

Сегашният президент Джо Байдън даде оценка не толкова на гласуването в Сената, колкото на събитията от 6 януари. За него те са били сигнал за това, че “демокрацията е крехка”.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси беше обяснила искането за импийчмънт в последните дни на управлението на Тръмп с думите: “Не можем да продължим напред, докато не възтържествува справедливост”.

Първи и втори импийчмънт: прилики и разлики

Първата процедура се основаваше на доказателства, разкривани от Камарата на представителите в продължение на няколко месеца. Всичко започна от телефонен разговор между Тръмп и президента на Украйна, в който президентът на САЩ иска от Киев да притисне неговия опонент с бизнес в страната. Демократите проведоха продължително разследване и след това съставиха доклад със своите констатации.

За разлика от тогава, вторият импийчмънт беше основан изцяло на опита за бунт, на който самите сенатори станаха свидетели. Поддръжниците на Тръмп, които щурмуваха Капитолия, дори влязоха в залата, в която по-късно се разглеждаше импийчмънтът.

Тръмп беше оправдан в първия процес преди година, като само един републиканец – сенаторът от Юта Мит Ромни, гласува “виновен”. Сега 7 републиканци се присъединиха към 50 демократи и независими политически представители в Горната камара и гласуваха за обвинението срещу бившия президент. Макар че гласовете не бяха достатъчно, това е безпрецедентна подкрепа от страна на партията на обвинения в досегашната история на САЩ.

Удар върху репутацията на Тръмп беше нанесен и от републиканския сенатор на Кентъки Мич Макконъл, който отправи остри критики срещу него веднага след гласуването.

Първата процедура по импийчмънт срещу Тръмп продължи три седмици. Тогава той беше оправдан по обвинения за злоупотреба с власт за това, че е притискал Украйна да разследва Джо Байдън. Очаквано втората процедура беше по-кратка, тъй като случаят не е толкова сложен, а сенаторите са наясно с подробностите, защото са били в Капитолия по време на щурма.

Във видеото горе можете да си припомните част от кадрите от щурма на капитолия, които бяха представени от обвинението по време на процеса срещу Тръмп в Сената.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции