<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха 10 тон...

Непоказвани досега снимки от Чернобил разкриват поглед отвътре в саркофага на избухналия реактор

12 Май 2021
1 7104

Завладяващи изображения предлагат невероятно рядък поглед върху радиоактивните коридори на атомната електроцентрала в Чернобил, пише LadBible.

Невероятните снимки разкриват безкрайните коридори и километри кабели вътре в саркофага – построен след ядрената катастрофа, за да се ограничат нивата на излъчвана радиация.

Смачканите часовници

Допълнителни снимки показват порцеланови съдове с логото на електроцентралата, разбити часовници и едновремешно телефонно табло в административната сграда на централата, която сега е изоставена.

Логото на електроцентралата върху домакински чайник
Някогашен телефонен апарат

Вълнуващите снимки са направени в атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна от фотографа Аркадиуш Подниесински, 48-годишен, от Вроцлав, Полша.

Команден център в електорцентралата

Аркадиуш е прекарал два дни на мястото през март 2021 г., но документира последиците от Чернобилската катастрофа от 2008 г., като се фокусира върху непрекъснатите проблеми, свързани с радиоактивно замърсяване на околната среда.

Вътре в електроцентралата

Той разказва: “Когато катастрофата в Чернобил се случи през 1986 г., бях на четиринадесет години и ученик в началното училище. Когато получих възможността да посетя Чернобилската зона за изключване преди тринадесет години, веднага тръгнах към Киев и след това направо към затворена зона, за да видя с очите си колко тежко е бедствието.”

Работници в електроцентралата

“Това, което видях там, промени живота ми завинаги и ми даде тласък да започна да документирам трагичните последици от бедствието. Когато разбрах, че ми е предоставен изключителен достъп до електроцентралата, особено рядката обиколка в саркофага, бях много развълнуван. Чувствах голямо удовлетворение, че съм един от малкото фотографи в света, които могат да посетят това място.”

Работници проверяват радиационните нива в електроцентралата

Аркадиуш добавя: “В този лабиринт от почти идентични коридори бързо губя чувството си за посока и след известно време спирам да обръщам внимание на знаците.”

Хит: да си направиш селфи от зоната на смъртта в Чернобил (видео и снимки)

Фотографът се опитва да избегне експозицията и се предпазва от източника на лъчение. Той обяснява: “Използвам също подходящите лични предпазни средства, като костюм или маска, които помагат да се намали възможността за поглъщане или абсорбиране на радиоактивни вещества. Най-високото ниво на радиация, което срещнах в забранената зона, беше, когато намерих графит от повредения реактор, който беше около петстотин пъти по-висок от нормалните нива.”

Служител си събува обувките в електроцентралата

Въпреки опасностите, Аркадиуш продължава: „Бих искал да кажа, че въпреки факта, че ядрените катастрофи като Чернобил през 1986 г. и Фукушима през 2011 г. са много редки и вероятността те да се случат е безкрайно малка, когато се случат, политическите, икономическите и човешките загуби могат да бъдат твърде високи, за да ги поеме обществото. Забравянето на Чернобил и Фукушима прави по-вероятно ядрена катастрофа да се случи отново другаде.”

10 години след “Фукушима”. Къде е днес Япония, която преживя най-голямото си природно бедствие

Стълбище в електроцентралата

Накрая завършва: „Целта ми е да помогна на хората да разберат напълно мащаба и тежестта на бедствието в Чернобил (и Фукушима) и да направят свои собствени заключения – без влиянието на сензационни медии, доклади на учени, създаващи илюзия за коректност, лобисти на ядрената енергия, или антиядрени активисти – относно мъдростта и бъдещето на ядрената енергия.”

Сценаристът на “Чернобил” призова Instagram-туристите да уважават мястото на ядрената катастрофа (видео)

Служител в съоръжение, работещо с радиоактивни отпадъци от централата

На 26 април 1986 г. Чернобил претърпя най-тежката ядрена катастрофа в света. Експеримент, предназначен да провери безопасността на електроцентралата, се обърка, причинявайки експлозия на реактора и пожар, който изхвърля радиация в продължение на 10 дни.

Електроцентралата

Живеещите в близост до Чернобил – над 100 000 души – бяха бързо изведени от мястото на инцидента. Около повредения реактор беше наложена 30-километрова зона на изключване. По-късно тя бе разширена, за да обхване и останалите засегнати райони.

Източник: LadBible

Снимки: Media Drum World

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции