Следва: Румен Радев: 9...

Непрестанната критика към партньора ви може да съкрати живота му, установи проучване

29 Юни 2020
0 822

Невинаги е лесно да си замълчите за нещата, които ви дразнят. Но постоянните критики към половинката ви могат значително да съкратят живота на човека, когото обичате, според ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Според изследването при възрастните хора, които съобщават за по-високи нива на критика във връзката си, има значително по-голям риск те да починат в рамките на следващите пет години.

А най-общо тези, които са най-критикувани, са два пъти по-застрашени от по-ранна смърт.

Ефектът е същият както при мъжете, така и при жените и независим от фактори, като например дали човек има друго близко семейство или приятели. Водещият автор професор Джамила Буквала заяви, че честите критики могат да нанесат много опасно натрупване на стрес върху тялото.

„Това може да бъде вид хроничен междуличностен стрес и подобно на други хронични стресови фактори, може да има кумулативно и трайно отрицателно въздействие не само върху здравето и благополучието, но и върху смъртността“, каза тя.

Екипът на професор Буквала от колежа „Лафайет“ в Пенсилвания е анализирал данните на общо 1734 мъже и жени, които са били интервюирани за Националния проект за социален живот, здраве и стареене.

Всички участници са били на възраст между 57 и 85 години, със средна възраст от 68 години, а 90 на сто от тях били женени.

Професор Буквала, чието изследване е публикувано в научното списание Health Psychology, заключи: „Казано просто: спрете да критикувате партньора си – това може да повлияе негативно на здравето му и на това колко дълго ще живее той.“

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции