<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правилно ли е...

Нещо невиждано: защо Южна Америка остана без ток? (видео)

17 Юни 2019
0 2141

Животът в няколко държави бе изцяло парализиран. В Аржентина, части от Уругвай и Парагвай настана тъмнина. Подобен тотален срив на електроснабдяването в Южна Америка досега не се беше случвало, пише Дойче веле. Каква бе причината?

    

 

 

Подобно нещо е добре познато на аржентинците: лято, жега, задух, климатиците работят на пълни обороти. И тогава внезапно спира токът, тъй като износената мрежа не може да издържи на натоварването. Такива спирания на тока обикновено са локални или регионални, но онова, което се случи в неделя сутрин в няколко държави от Южна Америка, остава без прецедент.

 

 

Както изтъкна аржентинският президент Маурисио Макри – засега няма обяснение за това на какво се дължи тоталното спиране на тока. Министърът на енергетиката Густаво Лопетеги заяви, че системата се е изключила автоматично, регистрирайки дестабилизация на напрежението. Но тоталният срив на електроснабдяването няма как да се приеме за нормален, тъй като температурите в неделния ден не са били високи и мрежата е разполагала с 20 процента резерви.

 

 

 

Може ли да е кибератака?

 

 

Лопетеги не изключва напълно вероятността да става дума за кибератака, но все пак смята, че тази версия е твърде малко вероятна. Срокът, в който ще се разберат действителните причини за изключването, е между седем и десет дни.

 

 

Аржентинската енергийна система се срина в неделя сутринта (16.6.), а аварията засегна и Уругвай, както и някои области в Парагвай. Електрическата мрежа на Аржентина и Уругвай е обща, базира се на съвместно експлоатираната електроцентрала Салто Гранде.

 

 

Сред предположенията за причинителите на мащабната авария са и продължителните валежи и крайбрежните бури около електроцентралата Салто Гранде и електроцентралата Ясирета, която се намира между Аржентина и Парагвай.

 

 

По данни на местните медии, между двата язовира е имало авария рано сутринта и за нея е било съобщено, но очевидно не ѝ е било обърнато необходимото внимание. Именно тази авария вероятно е довела впоследствие и до цялостния срив. Не е напълно изключено известно влияние да е оказал и друг фактор – слабото земетресение, разтърсило северните части на Аржентина в събота.

 

 

 

 

Инфраструктурата е остаряла

 

 

Всъщност прекъсванията на тока в Аржентина не са рядкост – особено през декември, когато по тези места е лято и температурите често надхвърлят 40 градуса, поради което има нужда от огромно количество електроенергия за климатиците. Знаеше се, че инфраструктурата на страната е в окаяно състояние, но такъв безпрецедентен срив досега не се беше стигало.

 

 

Все пак бе благоприятно, че аварията се случи в неделя, а не в делничен ден – в противен случай колапсът щеше да доведе Аржентина до истинска катастрофа, а страната и така е в тежка икономическа и финансова криза. Аржентинците са изпълнени с гняв и към президента Макри. Четири часа след спирането на тока той така и не бе направил още никакво изявление.

 

 

 

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции